Πολύ μικρότερο του αναμενομένου ήταν τελικά το πρόβλημα που θα έλυνε το Power Pass, αφού με τις απανωτές επιδοτήσεις λογαριασμών 9 μηνών (από τον Σεπτέμβριο 2021 μέχρι Ιούλιο 2022) φαίνεται ότι το πρόβλημα της αυτόματης Ρήτρας Αναπροσαρμογής στα συμβόλαια, επιλύθηκε ήδη για τους περισσότερους καταναλωτές.
Αυτό αποκαλύπτεται από την ως τώρα πορεία της εκκαθάρισης για τις Επιστροφές Ρήτρας Αναπροσαρμογής έως 60% ή έως 600 ευρώ. Και ουσιαστικά κλείνει κι ένα κεφάλαιο μεγάλης παραφιλογίας, όχι τόσο γιατί πήραν πολλοί πίσω τα λεφτά τους, αλλά γιατί αποδεικνύεται ποιοι είναι ως τώρα οι κερδισμένοι από τις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων που ήδη δόθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και ποιοι οι χαμένοι πίσω από τον θόρυβο που προκλήθηκε με την περιβόητη «Ρήτρα».
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στατιστικά στοιχεία –καθώς οι πληρωμές συνεχίζονται και από αυτήν την εβδομάδα για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους- οι πληροφορίες είναι πλέον άφθονες και επιδέχονται ερμηνειών, αφού τα εκκαθαριστικά Power Pass είναι το πιο διαδεδομένο θέμα συζήτησης στις πλατείες, στις παραλίες, στο διαδίκτυο και στα κανάλια.
Από αυτά προκύπτει όμως ότι, τελικά, μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν μόνον νοικοκυριά που δεν είχαν καθόλου ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς τους (ή Ρήτρα ΟΤΣ όπως λέγεται εδώ και μια 5ετία που ισχύει στα προγράμματα συμβολαίων)!
Αυτοί μπορεί μεν να είδαν αυξήσεις εν συγκρίσει με πέρυσι, αλλά για άλλους λόγους και όχι λόγω Ρήτρας: πχ επειδή έληξαν και άλλαξαν ή «έσπασαν» παλαιά συμβόλαια και ορίστηκε νέα τιμή κιλοβατώρας από εκείνη που έδινε η παλαιά προσφορά πχ (πχ 18 ή 25 λεπτά αντί 6 που είχαν από κάποιο σταθερό ή κυμαινόμενο πρόγραμμα) αλλά σε αυτό δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο η περιβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν για προς εκμηδενισμό της Ρήτρας, αλλά για συμβόλαια όπου δεν φταίει σε τίποτα η Ρήτρα, λεφτά οι καταναλωτές δεν πήραν!
Η δυσάρεστη έκπληξη πολλών λοιπόν ήταν ότι τώρα ανακάλυψαν πως… δεν ξέρουν τι συμβόλαιο έχουν! Και μπορεί 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν κάνει οικιακές συνδέσεις σε 20 διαφορετικούς παρόχους ρεύματος, στην πραγματικότητα όμως ισχύουν πάνω από 100 διαφορετικά «πακέτα» τιμολόγησης ρεύματος: σταθερά ή κυμαινόμενα, σταθερής περιόδου ή αορίστου χρόνου, με τιμές που κλείστηκαν προ διετίας ή πιο πρόσφατα, με επιδότηση ΚΟΤ ή χωρίς κλπ.
Με βάση όλα τα ως τώρα δεδομένα πάντως:
1. από τα 4,2 εκατ. οικιακά «ρολόγια» σε όλη τη χώρα, αίτηση έκαναν ούτε 3 εκατομμύρια. Έκριναν ίσως ότι δεν είχαν επιβάρυνση ή είχαν ελάχιστη ανάγκη την επιδότηση
2. εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές είδαν αρνητικά εκκαθαριστικά , της τάξεως για παράδειγμα των -13 ευρώ ή και περισσότερα. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που «κόπηκαν» κυρίως γιατί είχαν σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα ή είχαν λάβει ήδη επιδότηση ΚΟΤ έως 95% ή 100%. Όλοι αυτοί αποδεικνύεται δηλαδή ότι ήταν ήδη υπερ-επιδοτημένοι από τους λογαριασμούς που είχαν ήδη λάβει! Δεν θα του ζητηθεί να δώσουν πίσω τα λεφτά πάντως.
3. εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές βλέπουν εκκαθαριστικά από 1 έως 17,99 ευρώ, που δεν τα πληρώνονται. Αποδεικνύεται ότι είχαν επωμιστεί πολύ χαμηλή ρήτρα, κάτω από 30 ευρώ στο 6μηνο ή ούτε 5 ευρώ το μήνα.
Σχεδόν όλοι οι παραπάνω δεν πλήρωσαν σχεδόν τίποτα παραπάνω σε Ρήτρα, για να αναμένουν ότι θα λάβουν επιστροφές 600 ευρώ.
4. Στην πλειοψηφία τους, 2 από τα 3 εκατομμύρια νοικοκυριά πήραν επιστροφή το 60% από ό,τι Ρήτρα αναπροσαρμογής πλήρωσαν. Για κάποιους ήταν 400 ή 500 ευρώ αλλά και αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουν επιδοτηθεί συνολικά κατά 80% μέχρι σήμερα (60% από το Power pass και 20% από τους λογαριασμούς) οπότε η τελική δική τους επιβάρυνση δεν υπερβαίνει το 20%.
Ως τάξη μεγέθους μάλιστα, καθώς η μέση επιδότηση «κατά κεφαλήν» ανέρχεται σε 120 ευρώ, αυτό αναλογικά σημαίνει ότι η μέση επιβάρυνση από Ρήτρα Αναπροσαρμογής ήταν 200 ευρώ (σσ: υπήρχαν μεν πάνω από 600 ευρώ αλλά και κάτω από 30 ευρώ) ενώ τελικά η μέση επιβάρυνση Ρήτρας ΟΤΣ / αναπροσαρμογής ή όπως αλλιώς λεγόταν σε κάθε συμβόλαιο φτάνει στα 80 ευρώ ανά νοικοκυριό που επιδοτήθηκε.
Αντιθέτως, όπως ήδη σημειώθηκε, εκατοντάδες χιλιάδες άλλα νοικοκυριά με παλαιά σταθερά τιμολόγια ή με επιδότηση ΚΟΤ, έλαβαν και επιπλέον ενισχύσεις (από κράτος ή από τους παρόχους) χωρίς να έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση.
Για παράδειγμα: κυρία αναρωτιόταν γιατί της κατέβαλαν μια τόσο χαμηλή επιστροφή Ρήτρας (21,6 ευρώ). Η απάντηση είναι προφανώς πως πλήρωσε 36 ευρώ για ρήτρα σε 6 μήνες. Δηλαδή 6 ευρώ το μήνα ήταν η όλη επιβάρυνση και απομειώθηκε ήδη πλέον σε 2,4 ευρώ (-60% λόγω επιδότησης). Για αυτό το ποσό έκανε αίτηση και από αυτό της επεστράφη το 60%.
Αντιθέτως άλλη κυρία αναρωτιέται γιατί δεν της κατεβλήθησαν τα 12 ευρώ που δείχνει το εκκαθαριστικό της. Στην περίπτωσή της η συνολική επιβάρυνση ήταν 20 ευρώ σε 6 μήνες. Το 60% είναι κάτω από 18 ευρώ. Αν όμως μαζί με τον λογαριασμό Ιουνίου βρεθεί ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής ξεπέρασε τα 30 ευρώ, τότε θα λάβει επιστροφή το 60% ή τουλάχιστον 18 ευρώ.
5. Ειδική κατηγορία είναι κάποιες χιλιάδες καταναλωτών οι οποίοι έλαβαν το πλήρες ποσό της επιδότησης των 600 ευρώ.
Αν και ακούγεται απογοητευτικό, στην πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ήταν πολύ λιγότεροι εκείνοι που είχαν τόσο μεγάλη επιβάρυνση, ώστε να λάβουν επιστροφή τέτοιου μγάλου ύψους.
Όσοι έλαβαν 600 ευρώ, συνάγεται αυτομάτως ότι είχαν επωμισθεί ρήτρα αναπροσαρμογής πάνω από 1.000 ευρώ. Αν είχε συμβεί σε πολλούς, τα εξακοσάρια θα ήταν πολλά. Συνεπώς όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα.
Συνεπώς, σε ελάχιστους μόνον η πλατφόρμα Power Pass περιόρισε τη «ζημιά» που υπέστησαν από τη Ρήτρα κατά λιγότερο από 60%: αν κάποιοι πχ είχαν επιβαρυνθεί με ρήτρα 2.000 ευρώ και πήραν 600 τότε επιδοτήθηκαν κατά 30% ενώ την επιβαρύνθηκαν κατά 70%. Αυτοί βγαίνουν φαινομενικά χαμένοι από τις επιδοτήσεις.
Στην πράξη όμως, από τα 4,2 νοικοκυριά, αφορά μόνο ελάχιστα νοικοκυριά πο είχαν τεράστιες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα, πολύ πάνω από και από 1000 κιλοβατώρες κάθε μήνα. Και αυτό μαρτυρά αποκλειστική χρήση κλιματιστικών, ηλεκτρικών καλοριφέρ κλπ, δηλαδη έλλειψη άλλων πηγών θέρμανσης το χειμώνα (πχ πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) οι χρήστες των οποίων επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα επίσης το χειμώνα. Επίσης άλλοι δαπάνησαν για μόνωση, ηλιακούς θερμοσίφωνες, με έξοδα που δεν επιδοτήθηκαν από το κράτος.
Και θα ήταν και παράλογο όμως, μόνο οι καταναλωτές με ρεύμα να μην έχουν καμία επιβάρυνση λογαριασμών, όταν και οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Αρχίζει «εβδομάδα ξενοδοχείων» για… κάθε γούστο (pics)
Τι περιλαμβάνει το τουριστικό project των 69 εκατ. ευρώ της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στη Φαλάσαρνα