search icon

Οικονομία

Επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων: Πότε λήγει η προθεσμία για δηλώσεις Ε3

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα - Πού γίνεται η αίτηση και ποιες δαπάνες μπορούν να καλυφθούν

Λήγει αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου η διορία για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών και να διασφαλίσουν το πιστωτικό κουπόνι το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση των φετινών φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει και υποβάλλει το έντυπο Ε3, ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση, μέχρι και αύριο Παρασκευή 2 Ιουλίου.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις

Επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:

Το πρόγραμμα αφορά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.

Το ποσό της επιδότησης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Πού υποβάλλεται η αίτηση

Η  υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ γίνεται μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ και οι δικαιούχοι θα λάβουν «πιστωτικό κουπόνι» το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που πρόκειται να πληρωθούν εντός του διαστήματος από 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ως πάγιες δαπάνες χαρακτηρίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 (παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα).

Διαβάστε ακόμα:

Juventus: Σε αναζήτηση ρευστότητας έως €400 εκατ. για τη «μεγάλη κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου

Η «επέλαση» της παραλλαγής Δέλτα στην ευρωπαϊκή οικονομία – Ποιοι και πόσο κινδυνεύουν

Ποιος είναι ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ – Γιατί ζητεί αποζημίωση $14 τρισ.

Exit mobile version