search icon

Οικονομία

Επιδότηση Παγίων Δαπανών: Ενισχύσεις έως 1,5 εκατ. ευρώ σε βιομηχανία – τουρισμό

Φορολογική ελευθερία για χιλιάδες επιχειρήσεις- Το κράτος αναλαμβάνει και τις εισφορές 250.000 εργαζομένων ως το τέλος του χρόνου

Όγδοη δόση βοήθειας προσφέρει η κυβέρνηση σε πολλές χιλιάδες και βαριά πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις, οι οποίες συντηρούν -ούτε λίγο ούτε πολύ- το 1/10 του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Μετά από 7 επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών τις κρατά ζωντανές απαλλάσσοντάς τες κατά το βαρύ από υποχρεώσεις β’ εξάμηνο της χρονιάς από έναν τεράστιο φόρτο ή και από το σύνολο των πληρωμών που θα έκαναν προς το Δημόσιο. Αρκεί να μπουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ έως τέλη του μηνός και να δηλώσουν αν επιλέγουν να απαλλαγούν κυρίως από οφειλές τους προς την Εφορία ή αν προτιμούν να αναλάβει το κράτος να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων τους για τους επόμενους μήνες – και μέχρι ποιου ύψους.

«Ανοσία» σε ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ και ΑΑΔΕ

Το υπουργείο Οικονομικών, αντί άμεσης κρατικής επιδότησης, αυτή τη φορά δίνει «δωροκάρτα» σε 31.000 επιχειρήσεις μέσω της οποίας θα απαλλαγούν από πληρωμές που όφειλαν να κάνουν προς το Δημόσιο την υπόλοιπη διάρκεια της χρονιάς.
Μάλιστα οι 24 μεγαλύτερες εξ αυτών που διαθέτουν και το περισσότερο προσωπικό θα λάβουν κρατική ενίσχυση-μαμούθ αφού θα σβήσουν υποχρεώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ και ΑΑΔΕ

Πρόκειται για επιχειρήσεις που επλήγησαν πολύ βαριά, είχαν ζημίες, πτώση τζίρου άνω του 30% λόγω πανδημίας και πολλούς εργαζομένους ως προσωπικό, αλλά λόγω του κόφτη ενισχύσεων που είχε τεθεί στις επιστρεπτέες προκαταβολές (800.000 ευρώ) δεν στηρίχθηκαν όσο άλλες, με βάση το μέγεθος και το πλήγμα που υπέστησαν.

Ετσι, λοιπόν, ενισχύονται επιχειρήσεις που καλύπτουν μεγάλο φάσμα της αγοράς με 75 διαφορετικούς ΚΑΔ, αλλά και 255.000 εργαζομένους σε αυτές. Και συνάμα διασφαλίζονται και οι θέσεις εργασίας σε αυτές.

Ενεση ρευστότητας

Τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη (μέχρι το πλαφόν του 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) θα λάβουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κυρίως τα ξενοδοχεία και καταλύματα. Με βάση τα στοιχεία που υπέβαλαν τον Ιούλιο στο MyBusinessSupport, 3.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μοιραστούν 140 εκατ. ευρώ ή από σχεδόν 40.000 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία.

Τη μεγαλύτερη στήριξη από σχεδόν κάθε άλλη κατηγορία δικαιούχων χρειάστηκαν και θα λαμβάνουν επίσης επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι 519 ταξιδιωτικά γραφεία θα λάβουν κατά μέσο όρο από 26.000 ευρώ το καθένα ή 14 εκατ. συνολικά.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ενίσχυση και σε βιομηχανίες, καθώς 600 εταιρείες θα λάβουν από 16.000 ευρώ κατά μέσο όρο – ορισμένες όμως έως και 1,5 εκατ. η καθεμία.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που παίρνουν πολύ σημαντική βοήθεια

■ Η εστίαση με πάνω από 10.000 δικαιούχους είναι η πιο πολυπρόσωπη ομάδα δικαιούχων, παρότι ο κλάδος επιδοτήθηκε κατά κόρον επί μήνες με τις 7 Επιστρεπτέες. Συνολικά θα λάβουν έκπτωση από οφειλές ύψους 65 εκατ. ευρώ.
■ Στο χονδρεμπόριο 1.300 επιχειρήσεις θα λάβουν από 18.000 κατά μέσο όρο η καθεμία, εκ των οποίων κάποιες πάνω και από 1 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα και είχαν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης

■ Στο λιανικό εμπόριο 4.000 επιχειρήσεις δικαιούχοι, που θα έχουν απαλλαγή χρεών κατά μέσο όρο 8.000 ευρώ.
■ Στις μεταφορές 1.500 επιχειρήσεις, που θα δουν όφελος κατά μέσο όρο 6.500 ευρώ.
■ 1.100 φροντιστήρια, σχολές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, των οποίων η μέση ενίσχυση φτάνει στα 4.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι άμεσα μετά και την έκδοση της σχετικής απόφασης οι δικαιούχοι βρίσκουν στο MyBusinessSupport το ποσό της ενίσχυσης που τους έχει εγκριθεί. Οι δικαιούχοι θα δηλώσουν εκ νέου αν θα κάνουν συμψηφισμό των ποσών της επιδότησης με φόρους (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) ή με ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021, ή και με συνδυασμό των δύο. Για παράδειγμα, επιχείρηση χωρίς κέρδη και χωρίς χρέη στην Εφορία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενίσχυση για να απαλλαγεί πλήρως από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους για τους επόμενους μήνες.

Κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγησαν επιχειρήσεις για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών

■ Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.
■ Ανήκαν σε πληττόμενους κλάδους.
■ Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος.
■ Ηταν ζημιογόνες και είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%.

Η ενίσχυση έως 1,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται επί των παγίων δαπανών που η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

4,5 δισ. έως τέλος του χρόνου

Και τα μέτρα στήριξης δεν σταματούν εδώ. Μαζί με το πρόγραμμα «Γέφυρα», προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλες ενισχύσεις, οι επιχειρήσεις θα έχουν επιπλέον ελάφρυνση από χρέη και έξοδα 2 δισ. ευρώ έως το φθινόπωρο και 4,5 δισ. συνολικά τους επόμενους κρίσιμους μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, άμεσα εντάσσονται ακόμα 7.500 νέες επιχειρήσεις στη Δράση «Επανεκκίνηση Εστίασης», με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης μέσω ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις του κλάδου και με σκοπό να καλύψει το κράτος την προμήθεια πρώτων υλών. Οι αιτήσεις κλείνουν την προσεχή Παρασκευή, αλλά ο συνολικός αριθμός των ήδη ενταγμένων ξεπερνά πλέον τις 9.000 και η συνολική δημόσια δαπάνη γι’ αυτές φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, τρέχουν προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, νέο εγγυοδοτικό της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις, επέκταση προγράμματος «Συν-Εργασία» έως τον Σεπτέμβριο και για τους εποχικά απασχολούμενους, ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος 100.000 θέσεων εργασίας, μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και άλλα.

Διαβάστε ακόμα 

Κομισιόν: 100 εκατ. επιπλέον στην Ελλάδα για ενίσχυση στο δημόσιο σύστημα υγείας

Exit mobile version