search icon

Οικονομία

Επιδότηση παγίων δαπανών: Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Πιθανώς θα συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις με εποχικό προσωπικό - Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα που θα δίνει «κουπόνια» συμψηφισμού με φόρους και εισφορές

Το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που απασχολούν εποχικό προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών εξετάζει το υπουργείο οικονομικών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που «μοιράζει» κουπόνια συμψηφισμού με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να υλοποιηθεί σε δυο σταδία μέσα στο Ιούνιο και η έκπληξη της «τελευταίας στιγμής» είναι οτι μάλλον θα επιδοτηθούν και επιχειρήσεις με εποχικό προσωπικό, όπως τα τουριστικά καταλύματα, οι εποχιακές τουριστικές επιχειρήσεις, εποχικά καταστήματα εστίασης, διασκέδασης κ.λπ.

Η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport» για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο.

Αφού οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στη συνέχεια, θα κληθούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις (η υποβολή τους αναμένεται θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα). Σε αυτές θα αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες για το 2020.

Με αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών θα συλλέξει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να καθορίσει το τελικό ποσοστό επιδότησης επί των παγίων δαπανών, τα οποία θα αναλύονται στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.

Στη συγκεκριμένη απόφαση το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής και των επιχειρήσεων που απασχολούν έως έναν αριθμό εποχικού προσωπικού (γύρω στους 2 με 3), οι οποίες έως τώρα αποκλείονταν από το πρόγραμμα.

Το Δημόσιο θα επιδοτήσει το ύψος των παγίων δαπανών που δεν έχει ήδη καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Βασική διαφορά του συγκεκριμένου προγράμματος σε σχέση με άλλα προηγούμενα μέτρα στήριξης είναι ότι οι επιδοτήσεις δεν θα καταβάλλονται σε μετρητά αλλά με πίστωση του ποσού και χρήση αυτού για πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό του δικαιούχου.

Δικαιούχοι για την ένταξη στο μέτρο είναι οι εξής:

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα 

Στο επόμενο στάδιο οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των «ιερών» φιλέτων στη Βουλιαγμένη 

Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Η λίστα με τις επιχειρήσεις που παίρνουν 1.000 – 4.000 ευρώ 

ΕΚΕΠ: Το σφυρί και η «κόντρα» Cepal-Intrum που υπερδιπλασίασε το τίμημα

Exit mobile version