«Με το θερμόμετρο» μοιράζει φέτος η κυβέρνηση το νέο επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα εφέτος, δεν θα δοθεί μόνο σε νέους δικαιούχους που πριν αποκλείονταν (πχ όσοι ζεσταίνονται με φυσικό αέριο ή αγοράζουν μπουκάλες υγραερίου) αλλά θα υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στα ποσά που λαμβάνουν τα νοικοκυριά.
Το μυστικό κρύβεται στις «βαθμοημέρες». Αντί δηλαδή να μοιραστεί το επίδομα με βάση 4 γεωγραφικές ζώνες (πχ 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ στη Β, 110 ευρώ στη Γ όπου ανήκει και η Αθήνα ή 80 στη Δ όπως Κρήτη και τα νησιά), το νέο σύστημα δίνει άλλο ποσό ακόμα και μέσα στον ίδιο νομό, γιατί μετράει πόσο «κρυώνουν» πάνω από 13.500 περιοχές της χώρας.
Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα με τους συντελεστές επιδότησης κάθε περιοχής:
- υπολογίζονται 150 ξεχωριστές διαβαθμίσεις αναγκών θέρμανσης (αντί για 4), από τον ελάχιστο συντελεστή 0,12 σε νησιά και νησίδες στο Λιβυκό πέλαγος, μέχρι 1,62 στην πιο «κρύα» κατοικημένη περιοχή της χώρας που έχει μετρηθεί ως είναι το Βελούχι.
- Ακόμα και μέσα στον ίδιο νομό, μία περιοχή μπορεί να διαφοροποιείται έως και 200% στις ανάγκες επιδότησης θέρμανσης. Για παράδειγμα, μέσα στο νομό Λασηθίου (με ΤΚ 72055) ο Μακρύς Γιαλός που βρίσκεται στο Λιβυκό Πέλαγος επιδοτείται με συντελεστή 0,19 ενώ η Επάνω Κρυά έχει τριπλάσιο (0,57) και η Δάφνη ή το Ορεινό ακόμα υψηλότερη (0,59).
Ο συντελεστής αυτός πολλαπλάσιάζεται με το βασικό ποσό επιδόματος, που θα ανακοινωθεί τον Γενάρη. Ωστόσο οι αποκλίσεις δεν θα είναι τόσο τεράστιες όσο δείχνουν οι 150 ξεχωριστές βαθμίδες. Η «ψαλίδα» κλείνει, κυρίως γιατί ακόμα και περιοχές με ελάχιστο κρύο (και πολύ χαμηλό συντελεστή επιδότησης) θα λάβουν κατ’ελάχιστον 80 ευρώ «δια νόμου». Το δε μέγιστο ποσόν θα φτάνει (πχ στο Βελούχι) έως και τα 650 ευρώ για οικογένεια με παιδιά. Θα είναι σχεδόν διπλάσιο από πέρυσι, που δεν ξεπερνούσε τα 350 ευρώ κατ’ανώτατον όριο.
Όπως και πέρυσι, επιδοτείται το 50% της αγοράς καυσίμου θέρμανσης -όχι όμως μόνο πετρέλαιο- μέχρι του ανωτάτου ορίου που ορίζεται για κάθε περιοχή. Ωστόσο το πόσο ακριβέστερο είναι το φετινό σύστημα με βάση τις ανάγκες για θέρμανση κάθε περιοχής, αντί για 4 ζώνες σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτεται αν εξετάσει κανείς τις διαφορές συντελεστή επιδότησης, όχι μόνο εντός νομών, αλλά και μέσα σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Για παράδειγμα:
1. Στην Αττική:
- Τις μικρότερες ανάγκες θέρμανσης έχει η Βουλιαγμένη με συντελεστή μόλις 0,31. Ωστόσο λίγο παραπέρα η Λίμνη Βουλιαγμένης έχει 0,33 λόγω διαφοράς στο μικροκλίμα.
- Πειραιάς, Παλαιό Φάληρο, Παλαιά Φώκαια κλπ έχουν συντελεστή 0,33 και προφανώς θα πρέπει να υπολογίζουν στο ελάχιστο επίδομα των 80 ευρώ (πο προσαυξάνεται όμως και κατά 10% για κάθε ανήλικο παιδί).
- Όσο προχωρά κανείς προς το εσωτερικό οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται κατά 10% ή σε 0,38 για Κορυδαλό , Ελληνικό, Νέα Σμύρνη και Ταύρο
- Συντελεστή 0,39 έχει η Αργυρούπολη, αλλά και η Ραφήνα, η Άρτεμις, οι Άγιοι Απόστολοι , Νέα Παλάτια και Κινέτα.
- Άγιος Δημήτριος, Αιγάλεω, Σκαραμαγκάς έχουν συντελεστή 0,40, αλλά και Νέα Πέραμος και τα Μέγαρα.
- Όλο το κέντρο της Αθήνας, αλλά και το Περιστέρι έχουν συντελεστή 0,43 ή 30% υψηλότερο από τον Πειραιά
- Συντελεστή 0,44 έχει ο Υμηττός στην Αττική, όπως και περιοχές σαν τη Χαλκίδα, το Γαλαξίδι ή η Ερατεινή.
- Άγιοι Ανάργυροι και Νέα Χαλκηδόνα ανεβαίνουν στο 0,46. Δηλαδή 40% μεγαλύτερο συντελεστή από τον Πειραιά
- Ίλιος και Βύρωνας έχουν 0,47 ενώ 0,48 η Νέα Φιλαδέλφεια και η Καισαριάνη
- Στου Ζωγράφου και στο Χαϊδάρι ο συντελεστής επιδότησης ανεβαίνει στο 0,49
- Πετρούπολη και Νέα Ιωνία έχουν συντελεστή 0,50 ή 50% υψηλότερο από τον Πειραιά
- Υψηλότερα ποσοστά επιδότησης για την Αττική εντοπίζονται στο Ζεφύρι με 0,51, σε Φιλοθέη, Ηράκλειο, Νέο Ψυχικό, Κουβαρά με 0,52
- Ο συντελεστής ανεβαίνει όσο ανεβαίνει και τα υψόμετρο , στο 0,53 για Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση , Γαλάτσι, Αχαρνές, Άνω Λιόσια –αλλά και Κερατέα, Άνω Αλεποχώρι κλπ.
- Μαρούσι, Βριλήσια και Λυκόβρυση έχουν 0,57 και 0,59 το Γραμματικό και η Μαλακάσα. Στο 0,60 φτάνουν Μελίσσια, Κηφισιά και Νταού Πεντέλης.
- Διπλάσιο συντελεστή επιδότησης από τον Πειραιά και τα νότια παράλια της Αττικής έχουν η Νέα Ερυθραία, η Φυλή, οι Θρακομακεδόνες (0,66) και η Ανοιξη, ο Άγιος Στέφανος και το Κρυονέρι με 0,67.
- Το ανώτατο όριο συντελεστή στην Αττική είναι 0,70, στο Βαρνάβα και στις Ερυθρές.
2. Στη Θεσσαλονίκη
- Η «θερμομέτρηση» ξεκινά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με συντελεστή 0,71
- 0,72 έχουν Πυλαία και Μενεμένη
- 0,73 Θέρμη , Τριανδρία
- 0,74 Νεάπολη, Εύοσμος, Νέα Μάλγαρα
- 0,75 Σταυρούπολη, Παραλίμνη, Σίνδος, Διαβαρά, Άγιος Παύλος Νέα Μαγνησία, Άγιος Λουκάς
- Η διαφορά αυξάνεται σε 0,77 για την Πολίχνη, σε 0,79 στην Ευκαρπία (+10% από τη πόλη της Θεσσαλονίκη) και στον Χορτιάτη στο 1,06 ή 50% υψηλότερα.
Την ίδια στιγμή και στα νησιά:
- Τον μικρότερο συντελεστή έχουν νησιά στο νότιο Αιγαίο. Ξεκινούν από 0,12 όπως η Χρυσή αλλά και η Ρόδος έχει μόλις 0,17. Το ελάχιστο επίδομα εκεί θα είναι τα 80 ευρώ.
- Η Σητεία έχει συντελεστή 0,18. Αλλά παρακείμενες περιοχές στην ίδια επαρχία ή κοντινά σημεία του νομού είναι υπετριπλάσια (Φαράγγι, Κρυονέρι με 0,59)
- Συντελεστή 0,31 όπως στα παράλια της Αττικής έχουν περιοχές σε νησιά όπως πχ στη Σέριφο, Φολέγανδρο, Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, Αρμενιστής, Ληξούρι κλπ. Ωστόσο στη Κεφαλονιά άλλες περιοχές όπως πχ τα Φαρακλάτα έχουν σχεδόν 60% υψηλότερο συντελεστή από το Ληξούρι, με 0,49 «βαθμοημέρες» θέρμανσης.
Τα ακριβή ποσά θα προκύψουν μετά τις αιτήσεις συμμετοχής που θα υποβληθούν έως 11 Ιανουαρίου. Και θα στηρίζονται σε ένα ποσό επιδότησης που θα καθοριστεί, πολλαπλασιαζόμενο με τους συντελεστές 0,12-1,62 και στο οποίο θα προστίθεται προσαύξηση 10% για κάθε παιδί.
Διαβάστε ακόμα:
Το ασύλληπτο πλιάτσικο των Κουτσολιούτσων – Απάτη από το 2001 διαπιστώνει η PwC
Βρετανία: Χάθηκε το 31% της παραγωγής αυτοκινήτων – Απώλειες £55 δισ. με Brexit χωρίς συμφωνία
Ποιος λαός πλούτισε κατά 930 δισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία