Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, καθώς όπως προκύπτει τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι στη χώρα βρίσκονται ή βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο 2020, όταν ξεκίνησε το lockdown, μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου μήνα, σχεδόν ο ένας στους δύο μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα πέρασε από το καθεστώς αναστολής σύμβασης για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, τα οποία αναφέρουν ότι από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2021 δόθηκε αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, σε 1,13 εκατ. δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τη στήριξη των μισθών, έχουν δαπανηθεί 3,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • 3 δισ. ευρώ σε αναστολές, «Συν-Εργασία», ενισχύσεις επιστημόνων, μονομερείς δηλώσεις τουρισμού – πολιτισμού, ειδικές κατηγορίες κ.ά.
  • 238 εκατ. ευρώ σε προγράμματα απασχόλησης (ΕΣΠΑ)

Ακόμη, έχει καταβληθεί 1,5 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, και έτσι το συνολικό ποσό στήριξης των εργαζομένων για το τελευταίο 12μηνο φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα του ΟΑΕΔ

Σε αυτά προστίθενται και τα μέτρα για τους ανέργους του ΟΑΕΔ και τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, συνεπώς το συνολικό ποσό φτάνει τα 6,4 δισ. ευρώ για 3 εκατ. δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ ειδικότερα, έχει δοθεί 1,5 δισ. ευρώ (το 1,1 δισ. ευρώ για επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές), καθώς επίσης 349,5 εκατ. ευρώ για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, όπως το επίδομα 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους, οι παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, η οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Ακόμη, κατά την περίοδο του κορωνοϊού έχουν διατεθεί μέσω του ΟΑΕΔ 238 εκατ. ευρώ σε 47.000 δικαιούχους με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ΕΣΠΑ.

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

Αυτήν την περίοδο, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός σε τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο.

Η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων έχει στόχο να ανακοπεί η αύξηση της ανεργίας και να ενισχυθεί η απασχόληση, γι’ αυτό και θα αποτελούν συνδυασμό επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών ή και μισθού με επαγγελματική κατάρτιση.

Διαβάστε ακόμη

Και μέσω κρουαζιέρας οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στην Αν. Μεσόγειο – Ο ρόλος της Royal Caribbean

Τζιμ Γιαννόπουλος: Έτσι μπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε πραγματικό «κρίκο» του Χόλιγουντ

Gizelis Robotics: Τέσσερις νέες συμφωνίες και σχέδια επέκτασης