search icon

Οικονομία

Επί τάπητος ο κατώτατος μισθός στη συνάντηση δανειστών – Αχτσιόγλου

Η αύξηση φαίνεται να «κλειδώνει» μεταξύ 7%-10% από 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510€) για τους νέους κάτω των 25 ετών - Θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό 

της Μαίρης Λαμπαδίτη

O κατώτατος μισθός θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων δανειστών με την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσοστό της αύξησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι επικεφαλής των τεχνοκρατών έχουν ήδη ενημερωθεί για το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία προτείνει το εύρος της αύξησης να κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%. Η αύξηση φαίνεται να «κλειδώνει» μεταξύ 7%-10% από 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510€) για τους νέους κάτω των 25 ετών. Οι Ευρωπαίοι επισήμως τάσσονται υπέρ της «προσεκτικής» αύξησης του μισθού , η οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μέση παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα λαμβάνει υπόψη της και το ποσοστό της ανεργίας ώστε να μην πισωγυρίσει η αγορά εργασίας στις υπερβολές του παρελθόντος. Ωστόσο έχουν αφήσει να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν με μια αύξηση 5%-6% αλλά θεωρούν υπερβολική την αύξηση 10%. Η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τα έξωθεν μηνύματα φαίνεται ότι καταλήγει σε δύο σενάρια .

Το πρώτο προβλέπει αύξηση 7%-8% (+49 ευρώ) ενώ σύμφωνα με το δεύτερο , το Μαξίμου παίρνει την πρωτοβουλία να προσεγγίσει το 10% (+59 ευρώ) δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου. Στις συναντήσεις που είχαν χθες οι δανειστές με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ΅) προέβαλαν δύο ενστάσεις . Πρώτον εξέφρασαν φόβους ότι τα ποσοστά αύξησης που ακούγονται ξεπερνούν τις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον διαφωνούν με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού , εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί η ανεργία των νέων. Αρνητικοί ήταν οι ξένοι τεχνοκράτες στο πάγιο αίτημα εργοδοτών και εργαζόμενων να επιστρέψει η αρμοδιότητα αύξησης του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους. Πιστεύουν ότι οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης θα ενεργοποιήσει στρεβλώσεις του παρελθόντος . Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ζήτησαν επίσης να δημιουργηθεί αναπτυξιακή τράπεζα και να αρχίζουν να χορηγούνται μικροδάνεια στις επιχειρήσεις .

Exit mobile version