© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Χρυσή χρονιά» για την Golden Visa αναμένεται να είναι και το 2024. Παρά τις ανατροπές και απαγορεύσεις που θα τεθούν σε ισχύ από φέτος, ο… πυρετός της Χρυσής Βίζας κυριεύει την κτηματαγορά και φέρνει ξένες επενδύσεις στη χώρα που μπορεί να υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ (σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ), ξεπερνώντας και την κορυφή των 2,5 δισ. ευρώ του 2023.
Από 1ης Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιηθούν οι αλλαγές τις οποίες προανήγγειλε η κυβέρνηση στους όρους χορήγησής της σε ξένους επενδυτές, τις Αδειες Μόνιμου Επενδυτή θα μπορούν να αγοράζουν πλέον μόνο πλούσιοι.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι πωλητές και αγοραστές σπεύδουν ήδη να δώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν σε deal, για να μη μείνουν στη μέση οι συμφωνίες και χαλάσουν τα σχέδια που έκαναν.
Εως 100 ακίνητα την ημέρα
Τα μηνύματα φτάνουν ήδη στο οικονομικό επιτελείο: εκατοντάδες μεσιτικά και δικηγορικά γραφεία με έδρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (αλλά ακόμα και άσχετες επιχειρήσεις, όπως π.χ. ναυτιλιακές, εισαγωγικές ή κατασκευαστικές που λειτουργούν άτυπα ως μεσάζοντες υποψηφίων αγοραστών από τρίτες χώρες) έχουν «έτοιμους και ζεστούς» από 30, 50, 200 ή και 500 ξένους επενδυτές το καθένα σε αναμονή. Χιλιάδες εν δυνάμει επενδυτές από το εξωτερικό είναι έτοιμοι να προβούν άμεσα σε αγορές προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής, για να προλάβουν «Χρυσή Βίζα» προτού το κόστος της αυξηθεί σε 800.000 ευρώ (από 500.000 σήμερα) για ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κοσμοπολίτικα νησιά, ή στις 400.000 ευρώ (από 250.000 σήμερα) για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αυτό δείχνει ότι μέσα στη φετινή χρονιά οι αιτήσεις μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν ενδεχομένως τις 8.516 που υπεβλήθησαν πέρυσι. Αντίστοιχη πρεμούρα, άλλωστε, είχαν επιδείξει οι επενδυτές από το εξωτερικό και το 2023, για να προλάβουν να καταθέσουν αίτηση Golden Visa προτού το κόστος της αυξηθεί από 250.000 σε 500.000 ευρώ για ακίνητα στις top περιοχές της χώρας.
Πρακτικά, λοιπόν, με βάση τα δεδομένα αυτά, στις 150 μέρες που απομένουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να «πέφτουν» υπογραφές και προκαταβολές για τουλάχιστον 50 αγοραπωλησίες μικρών ή μεσαίων ακινήτων ημερησίως (ή και έως 100 ενδεχομένως) ώστε να κλειστούν πάνω από 10.000 συμφωνίες οι οποίες βρίσκονται ήδη στα σκαριά ή σε προχωρημένες συζητήσεις με τους περίπου 8.000 ξένους επενδυτές που συνωστίζονται για να αποκτήσουν ελληνική Golden Visa.
Τρέχουν να προλάβουν
Η αγορά παίρνει έτσι «φωτιά» ως το τέλος του Αυγούστου. Μέχρι τότε μόνο θα είναι εφικτό να καταθέσει κάποιος αίτηση για άδεια διαμονής με ευνοϊκούς όρους που ισχύουν σήμερα, δηλαδή:
- Καλύπτοντας το ελάχιστο κόστος επένδυσης (που μετά θα αυξηθεί δραματικά).
- Αγοράζοντας όχι ένα και μόνο ακίνητο μεγάλης αξίας (όπως θα ισχύει από Σεπτέμβριο), αλλά αθροίζοντας πολλά μικρότερης αξίας, όπως ως τώρα γίνεται κατά κόρον.
Το τελευταίο μάλιστα σημαίνει ότι πίσω από κάθε άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή στο α’ οκτάμηνο μπορεί να απαιτηθεί να ολοκληρωθούν π.χ. 5 ή και 10 αγοραπωλησίες ακινήτων.
Για παράδειγμα, αν κάποιος επιλέξει ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, θα μπορεί να αγοράσει 5 ή και 10 μικρά διαμερίσματα παλαιότητας στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στο Μεταξουργείο ή στην Ομόνοια προκειμένου να καλύψει το όριο των 500.000 ευρώ που απαιτείται, ενώ στη συνέχεια θα του επιτρέπεται να τα ενοικιάζει και για βραχυχρόνια μίσθωση – ενώ αν δεν προλάβει ως τότε θα απαγορεύεται. Με τα νέα δεδομένα, πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι βρίσκονται σε συζητήσεις θα μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση με τους συμφερότερους όρους και όρια που ισχύουν σήμερα εφόσον μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 εξοφλήσουν ολικώς το τίμημα αγοράς ή καταβάλλουν προκαταβολή τουλάχιστον 10%, ή υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν τις σχετικές πιστώσεις. Αυτοί θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα, αλλά όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.
Και «έξτρα» λεφτά
Ωστόσο, η ροή χρήματος θα συνεχίζεται ακόμα και όταν ο αριθμός αιτήσεων διαμονής αρχίσει να μειώνεται -λόγω των νέων αυξημένων απαιτήσεων- προς τα τέλη της χρονιάς. Και αυτό επειδή το ύψος επένδυσης ανά αίτηση φέτος θα είναι πολύ υψηλότερο από πέρυσι, αφού εκλείπουν οι «Χρυσές Βίζες» με κόστος από μόλις 250.000 ευρώ που ίσχυε (π.χ. σε Πειραιά ή δυτικά προάστια εκτός κέντρου της Αθήνας).
Επιπλέον, ξένα κεφάλαια θα μπορούν να έρχονται μέσα στο 2024 ακόμα και όταν κλείσει το «παράθυρο» της μεταβατικής περιόδου την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς ανοίγει στη συνέχεια ένα νέο που επιτρέπει «φθηνές» άδειες διαμονής από μόλις 250.000 ευρώ αν και εφόσον ο επενδυτής αγοράζει πρώην βιομηχανικά κτίρια ή χώρους γραφείων με τον όρο να τα μετατρέψει σε κατοικίες. Στην περίπτωση αυτή, πέραν του κόστους αγοράς της άδειας διαμονής, οι ξένοι επενδυτές θα εισφέρουν επιπλέον χρήματα στην οικονομία για να «ζωντανέψουν» απαξιωμένα ή εγκαταλελειμμένα παλαιά ακίνητα ή και περιοχές ολόκληρες για οικιστική χρήση.
Με το νέο καθεστώς που ψηφίζεται στη Βουλή, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
- Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.
- Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ.
- Για διατηρητέα κτίρια και για όσα έχουν σήμερα διαφορετική χρήση αλλά μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Ωστόσο, η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
Διαβάστε ακόμη
Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο
Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)
Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ