Μακράν την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είχε η Ελλάδα, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο 3ο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση. Στην πραγματικότητα μάλιστα, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 13,5% και όχι 13,4% όπως επισήμως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Και ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον, η χώρα δεν κατέγραψε μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα στο 2ο και στο 3ο τρίμηνο της χρονιάς.
Και αν μετά από μια δεκαετία κρίσης και μνημονίων δεν είναι ίσως ακόμα όλα αυτά αρκετά για να αναπληρώσουν όσα χάθηκαν, τουλάχιστον η προσπάθεια και η πρόοδος αναγνωρίζονται και διεθνώς. Στις Βρυξέλλες χθες το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για την πορεία της Ελλάδος (μαζί με «μπόνους» δόση 767 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία). Και λίγο αργότερα ώρα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνιζε στη συνέντευξη Τύπου ότι «ως Έλληνες πρέπει να είστε περήφανοι για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα».
Πιο σημαντικό από τους επαίνους όμως είναι ότι στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
· για πρώτη φορά καταγράφονται τόσο υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου). Έφτασαν στο θηριώδες 19,6% σε ετήσια βάση (μη διορθωμένα εποχικά στοιχεία) εν συγκρίσει με το 3ο τρίμηνο του 2020, στο οποίο μάλιστα είχε και τότε εμφανίσει αύξηση 2,8%. Έρχεται δηλαδή ως «αύξηση πάνω στην αύξηση» για να καλύψει μέρος από το τεράστιο επενδυτικό κενό της χώρας και αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερη επίδοση εδώ και μία 10ετία.
· η Ελλάδα είχε Ανάπτυξη 13,5% (ή 13,4% σε διορθωμένη εποχικά και ημερολογιακά βάση). Αλλά καθώς η σύγκριση αυτή γίνεται σε ετήσια βάση, δεν παίζει ρόλο η διαφορά εποχικότητος (όπως αν πχ συγκρίνονταν εαρινό με θερινό τρίμηνο, ή φθινοπωρινό με χειμερινό, ή πότε έπεσε φέτος και πέρυσι το Πάσχα κλπ). Η ευθεία σύγκριση δείχνει 13,5% μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στην «καρδιά» του καλοκαιριού.
· η Ελλάδα είναι μακράν 1η στην ΕΕ με τα μέχρι τώρα στοιχεία, με 2η τη Ρουμανία με 8%, την Ουγγαρία 3η με 6,1% και πολύ χαμηλότερα χώρες που επλήγησαν βαριά όπως η Ελλάδα, σαν την Ιταλία με 3,8%, Γαλλία με 3,3% και Ισπανία με 2,7%. Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει στοιχεία άλλες 5 χώρες από τις 27 χώρες της ΕΕ (Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβενία) δύσκολα η Ελλάδα θα κατέβαινε από το βάθρο των τριών πρώτων μεταλίων –μόνον η Ιρλανδία ίσως αποδειχθεί πως μπορεί και να την ξεπεράσει.
· ανάμεσα στο εαρινό και στο θερινό τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη ήταν 2,7% (και σε διορθωμένη εποχικά και σε μη διορθωμένη βάση). Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ στη χώρα μας, ανάμεσα στο 2ο και στο 3ο τρίμηνο οποιασδήποτε χρονιάς μετά το 2010 που υπάρχουν άμεσα συγκρίσιμα στοιχεία, ίσως και άλλων ετών πιο πριν όμως. Και είναι η 4η μεγαλύτερη στην ΕΕ ως τώρα, πίσω από Αυστρία, Γαλλία και Πορτογαλία
Ακόμα και αν η έκρηξη ανάπτυξης έρχεται σαν αποτέλεσμα της σύγκρισης με τη βαθιά ύφεση του 2020 που αναθεωρήθηκε τελικώς σε -8,8% (με βάση τα διορθωμένα ή και τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε τελικώς μονοψήφια (κάτω από 10%-30% που προέβλεπαν αρχές του 2020 αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδος) και δεν στάθηκε ικανή να αναδιαρθρώσει την παραγωγική μηχανή της οικονομίας όπως όλοι φοβόντουσαν έως και τώρα ακόμη. Αν βεβαίως η ύφεση παρέμενε 8% και όχι 8,8% τότε και η ανάκαμψη θα ήταν πιο ομαλή. Αλλά και πάλι η οικονομία θα είχε καλύψει την (μικρότερη) απώλεια μέσα σε ένα χρόνο, ενώ ζητούμενο και πάλι θα ήταν αν μπορεί η ελληνική οικονομία να επαναλειτουργήσει μετά το παγκόσμιο σοκ που είχαν υποστεί επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε όλο το διάστημα της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμη:
Το Μαξίμου, το ΚΙΝΑΛ και τα… αγάλματα, η άγρα δύο CEO και ο Μήτσης στη Ρόδο
«Καταιγίδα» πλειστηριασμών την Τετάρτη – Για ποια γνωστά ονόματα θα χτυπήσει το σφυρί
Πισσαρίδης: Από πού θα έρθουν οι δουλειές του μέλλοντος