Τη διεύρυνση των μέτρων προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού μελετά το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το πακέτο βοήθειας προς εργαζομένουςκαι επιχειρήσεις θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ, και θα αποτελεί ένα μίγμα δράσεων που αποτελείται τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης και ρευστότητας μαζί με τις δαπάνες του προϋπολογισμού, ενώ, όπως είπε, τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμπεριληφθούν και άλλοι ΚΑΔ στο πλαίσιο στήριξης των μέτρων.
Από το πρώτο πακέτο, των 4,7 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται ευεργετικές ρυθμίσεις υπέρ των κλειστών και ανοικτών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ατομικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, με αιχμή του δόρατος το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στους μισθωτούς εντός Απριλίου, εφόσον απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού.
Παράθυρο για το ζήτημα των στεγαστικών δανείων άνοιξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποιώντας ότι «εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου» και προσδιόρισε το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί στα περίπου 4,7 δισ. μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5% του ΑΕΠ περίπου.
Στο ΦΕΚ η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ
Ξημερώματα Κυριακής δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ. Όπως προβλέπεται στην απόφαση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, από την 1η έως και τις 10 Απριλίου.
Ετσι, θα την υποβάλουν την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1, την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2 μέχρι τις 10 Απριλίου οπότε και θα την υποβάλουν όσοι το ΑΦΜ τους λήγει σε 0.
Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αίτηση του εργοδότη η οποία ορίζεται ότι πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι αν κάποιος έχει δύο θέσεις εργασίας, θα εισπράξει το επίδομα των 800 ευρώ μόνο αν τεθεί σε καθεστώς αναστολής και από τις δύο. Δεν θα πάρει δύο φορές το επίδομα και θα διαλέξει τον εργοδότη που θα τον δηλώσει. Με την ίδια δήλωση, οι εργαζόμενοι θα δηλώσουν αν ενοικιάζουν την κύρια κατοικία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν και τη μείωση 40% επί του ενοικίου.
Να σημειωθεί ότι με την υπουργική απόφαση δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν με τηλεργασία όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή. Θα πρέπει να δηλώνουν αυτή την απασχόληση και να αναλαμβάνουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που θα τους πληρώνουν.
Με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος θα λάβει την αποζημίωση των 800 ευρώ, η οποία ισχύει για 45 ημέρες, και στη συνέχεια ο εργοδότης θα πρέπει να του καταβάλει την επιπλέον αμοιβή του για την τηλεργασία που προσφέρει στην επιχείρηση. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, με αυτό τον τρόπο θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν το μηνιαίο μισθό τους καθώς καλούνται να ζήσουν με 800 ευρώ για 45 ημέρες.
Σημειώνεται εδώ ότι και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Η αίτηση γίνεται κανονικά στο supportemployees.yeka.gr ενώ ο αιτών δεν συμπληρώνει τίποτα στο πεδίο που ζητά στοιχεία των εργαζομένων και βάζει μόνο τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ., IBΑN κλπ).
Κερδίζει έδαφος η καταβολή των 800 ευρώ σε επιστήμονες
Εκτός από τη διεύρυνση των ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα ευεργετηθούν από το μέτρο μέσω της στήριξης των εργαζομένων τους, κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες να τύχουν υπαγωγής στο ίδιο καθεστώς και μέλη έξι επιστημονικών κλάδων της χώρας (δικηγόροι, γιατροί, οδοντίατροι, ψυχίατροι και λοιπό ιατρικό προσωπικό, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτές και ερευνητές) αντί της αρχικής πρόβλεψης για διάθεση voucher 600 ευρώ, μέσω της κατάρτισης σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων.
Πολύ περισσότερο, όταν το επίδομα των 800 ευρώ σε μισθωτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό αποτελεί έναν άξονα ενός ευρύτερου προγράμματος προστασίας, στο οποίο εντάσσονται η αναστολή καταβολής φόρου και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών, η αναστολή καταβολής για 3 μήνες των δόσεων του τραπεζικού δανείου, αλλά και η δυνατότητα καταβολής του 60% του ενοικίου πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα παραμένει σε αναστολή η σύμβαση των εργαζομένων καλύπτεται από το κράτος στο ύψος των αποδοχών που προβλέπονται από την τρέχουσα σύμβαση.
Σοκ ρευστότητας παρά τη δημοσιονομική «τρύπα»
Η διεύρυνση της βεντάλιας προστασίας της πραγματικής οικονομίας με νέα δέσμη ευνοϊκών μέτρων δεν φαίνεται να προσκρούει στο γεγονός ότι στα 4 με 5 δισ. ευρώ το μήνα υπολογίζεται η δημοσιονομική τρύπα που επέφερε το «πάγωμα» της πλειοψηφίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον», όπως υπογράμμισε χθες ο κ. Πέτσας. Η σκιά, ωστόσο, μιας δυνητικής ύφεσης μετά το πέρας της πανδημίας κινητοποιεί ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, στην κατεύθυνση συντήρησης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε αυτή να μην καταρρεύσει, όταν η πανδημία θα εκλείψει.
Το κυβερνητικό σχέδιο για ένα «σοκ ρευστότητας» με δυναμικά μέτρα περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε θα αξιοποιηθούν για να πάρει ξανά μπρος η οικονομία μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι «να στήσουμε τον εγγυοδοτικό μηχανισμό που θα μπορέσει να διαθέσει δάνεια μέσω τραπεζικού συστήματος πολλών δισεκατομμυρίων, ώστε μόλις ανοίξει η οικονομία να βγούμε αμέσως και να προκαλέσουμε ένα σοκ ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αν αυτό έχει ως δεδομένο ότι η κρίση θα είναι χρονικά διαχειρίσιμη».
Νέα δέσμη για ελεύθερους επαγγελματίες
Σε πτυχές του νέου πακέτου που επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προαναγγέλλοντας νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία από τον κορωνοϊό. «Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης. Επιπρόσθετα, σχέδιο ώστε να καταβάλλονται πλήρεις αποδοχές σε όσους εργάζονται από το σπίτι με αναστολή σύμβασης φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν εργαζόμενοι και θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, αρνητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών απέναντι στα σενάρια περικοπής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας πως «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».
Διαβάστε ακόμη: Άμεσα οι ανακοινώσεις για το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους €15 δισ.