Την πρόθεση του να επεκτείνει τη διάταξη που ενεργοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, προανήγγειλε σήμερα από το βήμα ημερίδας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε πρόθεση του είναι η επέκταση ισχύος της διάταξης τουλάχιστον κατά έξι μήνες και «σίγουρα όσο κρατάει η πανδημία».
Η διάταξη, η οποία έχει ισχύ ως το τέλος της χρονιάς ουσιαστικά απαγορεύει την αύξηση του περιθωρίου κέρδους σε μία σειρά βασικών αγαθών (διατροφής, υγειονομικά κοκ) απ’ προ της πανδημίας επίπεδα, αυτά του Φεβρουαρίου 2020.
«Παράλληλα κάνουμε διαρκείς ελέγχους», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «παράλληλα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της προχωρώντας σε παρεμβάσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η Ελλάδα παρά τις εξωγενείς μεγάλες πιέσεις απ’ το διεθνές κύμα ανατιμήσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ως τώρα καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παραμένει στις τρεις χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απ’ το ίδιο βήμα, συνέστησε προσοχή ώστε «να μη δημιουργήσουμε πληθωριστικές προσδοκίες».
Παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων είναι οξύτερο απ’ ότι αρχικά προβλεπόταν. «Θα κρατήσει περισσότερο, θα είναι μεγαλύτερο, αλλά όλοι στην Ευρώπη συγκλίνουν στο ότι θα είναι παροδικό», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας την πρόβλεψη της Κομισιόν για μέσο πληθωρισμό 0,5% φέτος στην Ελλάδα και 1% του χρόνου. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Διαβάστε ακόμη:
Προς υψηλό 10ετίας και η τιμή στο ατσάλι – Τι προβλέπει κορυφαίος χαλυβουργός
Ιδιοκτήτες οχημάτων: «Φουσκωμένος» ο λογαριασμός το 2022 – Πόσα θα πληρώσουν
Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη με lockdown και επεισοδιακές διαδηλώσεις