Της Μαριάννας Τζάννε
Διάλογο με τη βιομηχανία για τον τρόπο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, για τα οποία η χώρα μας πληρώνει εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, λόγω πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης, ξεκινά το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Χθες, κατά την πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Φάμελλου, με τους δημοσιογράφους, η νέα πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε την δημιουργία ενός οργανωμένου σχεδίου που πέραν της υλοποίησης του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού προβλέπει την ανάκτηση και την αδρανοποίηση των υλικών.
Όπως τονίστηκε, στόχος είναι να σταματήσει η αποθήκευση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στις αυλές των βιομηχανιών αλλά και η παράνομη διακίνησή τους που εκτινάσσει το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο προώθησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, τις επόμενες μέρες ξεκινούν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, με στόχο να συζητηθούν ιδέες και προτάσεις για τη λειτουργία των ελληνικών βιομηχανιών, απομακρύνοντας πρακτικές επιζήμιες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Το υπουργείο ξαναβάζει στην ατζέντα ένα παλιό σχέδιο που είχε «ζεσταθεί» επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΝ αλλά δεν προχώρησε και προέβλεπε την δημιουργία αντίστοιχων μονάδων, είτε από τη βιομηχανία, είτε από κοινοπραξία επιχειρήσεων, στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση.
Την εποχή εκείνη, είχε ξεχωρίσει το γκρουπ που είχαν συγκροτήσει τέσσερις από τους ισχυρότερους εκπροσώπους ιδιωτικών συμφερόντων στη χώρα μας: ο Άκτωρας, η Ελληνική Χαλυβουργία, η Βιοχάλκο, η Χαλυβουργική και η εταιρεία Polyeco με σκοπό την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στο νομό Βοιωτίας. Από έτερο σχήμα είχε προταθεί και το Μελετάνι στην Μάνδρα Αττικής που επίσης δεν προχώρησε εξαιτίας των αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά και ότι η κατάρρευση της παραγωγής στον τομέα των επικίνδυνων, έχει περιορίσει τα απόβλητα που εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τους 10.000 τόνους. Όπως τονίζεται, λόγω της συρρίκνωσης της αγοράς οι μονάδες αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δύο, διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμες.
Η διαχείριση των αποβλήτων μπαίνει ψηλά στις κυβερνητικές αρμοδιότητες του νέου υπουργού με στόχο μέσα στο α΄ τρίμηνο του νέου έτους να έχουν ξεκαθαρίσει μία σειρά νομοθετήματα.
Μεταξύ αυτών είναι οι νέες ρυθμίσεις για την ανακύκλωση που ο υπουργός «ξαναδιαβάζει»μετά από απαίτηση των επιμελητηρίων και της αγοράς, ο καθορισμός των προδιαγραφών για την χρέωση της πλαστικής σακούλας και η αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Άμεσα πρέπει να κλείσουν και οι εκκρεμότητες με τον περιφερειακό σχεδιασμό των αστικών απορριμμάτων προκειμένου να κινητοποιηθούν πόροι για έργα από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.