search icon

Οικονομία

Εντολή Πιτσιλή για «κόσκινο» στους Έλληνες των Paradise Papers

Οι περίπου 130 Έλληνες που συνδέονται με τη λίστα θα κληθούν να αποδείξουν τη νομιμότητα των χρημάτων που μετέφεραν στον φορολογικό παράδεισο

του Αργύρη Παπαστάθη

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν τα στοιχεία που υπάρχουν για τα Paradise Papers και να συντάξουν άμεσα ενημερωτικό σημείωμα για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν ελεγκτικά οι σχετικές πληροφορίες, έδωσε την Δευτέρα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Κατόπιν τούτου στενεύει ο κλοιός της εφορίας για τους Έλληνες που εμφανίζονται στην λίστα των Paradise Papers. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 130 Έλληνες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη λίστα θα κληθούν σύντομα αφού το κράτος να αποδείξουν τν νομιμότητα των χρημάτων που μετέφεραν στο φορολογικό παράδεισο που απασχολεί αυτές τις μέρες τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς.

Περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της εταιρείας Appleby με έδρα τις Βερμούδες που αποκάλυψε η διεθνής σύμπραξη ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ).

Συγκεκριμένα μέσα στα 13,5 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιλαμβάνουν στοιχεία για 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και offshore επενδύσεις, υπάρχουν και περισσότερα από 130 ονόματα Ελλήνων κάποια από τα οποία φέρονται να είχαν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους και στο παρελθόν.

Όπως έγραψε την Δευτέρα το «Έθνος», μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα «Paradise Papers», βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς. Επίσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους και για να μειώσουν φορολογικά βάρη. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράεπζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα. Η πλειονότητα τους, που είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείας, εντοπίζονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγ. Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Αλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Μάλιστα αναζητώντας κανείς τη λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατ. έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Οι περισσότερες εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 6.553 έγγραφα. Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiaciti Trust.

Exit mobile version