Την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, αφού με βάση τα στοιχεία το 2018 ο τζίρος αυξήθηκε έναντι του 2017 κατά 2% και το 2019 κατά 3.9% ξεπερνώντας και το ποσοστό του ΑΕΠ.
Η Ένωση προτάσσει ως τις πιο «ώριμες» δράσεις για τις οποίες μπορεί να συμπράξει με την πολιτεία, τη διαχείριση του δεύτερου πυλώνα ( επικουρικές- επαγγελματικά ταμεία ) και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ενώ σε δεύτερο χρόνο στο κάδρο θα μπει και η υγεία.
« Είμαστε αξιόπιστοι μετά την κρίση, είμαστε κεφαλαιοποιημένοι και προσαρμοσμένοι στους νέους αυστηρούς κανονισμούς και τις οδηγίες. Γι’ αυτό και η πολιτεία μας επιλέγει να συμμετάσχουμε στο νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (φωτό), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 21ου συνεδρίου ασφαλιστών – αντασφαλιστών στην Υδρα .
Η σύμπραξη πολιτείας – ιδιωτικού τομέα για την ασφάλιση των σπιτιών έναντι σεισμού με χαμηλό ασφάλιστρο είναι η πρώτη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ,με τη συμμετοχή και των δήμων-περιφερειών προκειμένου να μην επωμίζεται εξ ολοκλήρου ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος της καταστροφής. Όπως υπολογίζεται θα έπρεπε να γίνει συμβόλαιο 9.5 δις για να καλυφθούν όλα τα σπίτια της Ελλάδος έναντι σεισμού ενώ στην πραγματικότητα το κόστος της ασφάλισης δεν ξεπερνά τα 2.5 δις.
«Ακόμα και στη σεισμογενή Καλιφόρνια, είναι ασφαλισμένο μόνο το 15% των σπιτιών», τόνισε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης , συμπληρώνοντας με αφορμή την υπόθεση Thomas Cook ότι και σ΄αυτήν την περίπτωση ήταν ασφαλισμένα ελάχιστα ξενοδοχεία έναντι πιστώσεων.
Για τις συμπράξεις στον κλάδο της υγείας αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να δοθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες κάποιες πτέρυγες νοσοκομείων οι οποίες θα αναβαθμιστούν και θα παρέχονται στους καταναλωτές με χαμηλό ασφάλιστρο. Επίσης , οι εκπρόσωποι της ένωσης τόνισαν ότι με αφορμή τη συμμετοχή των εταιριών ως παρόχων στο νέο μοντέλο επικουρικής, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα με επίκεντρο το εφάπαξ και την υγεία που να απευθύνονται στις ηλικίες άνω των 65.
Η διευθύντρια της Ενωσης κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη ανέφερε ότι οι ασφαλιστικές έχουν προσαρμοστεί με μεγάλο κόστος στο νομοθετικό τσουνάμι για την προστασία του καταναλωτή και ότι θα μπορούσε να διδάσκεται από την σχολική ηλικία η ανάγκη δημιουργίας ασφαλιστικής συνείδησης για να αλλάξουν στο μέλλον τα δεδομένα που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο υποασφαλισμένη χώρα της Ευρώπης. ( ασφάλιστρα 368 ευρώ ανά κεφαλή έναντι 2.308 ευρώ στην Ευρώπη) . Ειδικότερα όσον αφορά στη δαπάνη για την υγεία ο Έλληνας πληρώνει 9 δις ευρώ από την τσέπη του, άλλα 5.5 δις καταβάλλει το κράτος ενώ 500 εκ ευρώ εκταμιεύονται από την ασφαλιστική αγορά.
Στον κλάδο των αυτοκινήτων , όπως αναφέρθηκε οι έλεγχοι έφεραν αποτέλεσμα, αφού τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα από 927.000 το 2016 μειώθηκαν σε 410.000 το 2019.