Οι 80.000 από τους 514.000 ιδιοκτήτες που έκαναν αίτηση δεν θα λάβουν καμιά απολύτως επιστροφή για τις μειώσεις μισθωμάτων που υπέστησαν τους μήνες από Μάρτιο έως και Αύγουστο. Οι αιτίες που καταγράφονται από την ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ενοικιαστές ξεγέλασαν τους ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι το «κούρεμα» των ενοικίων χωρίς να είναι πραγματικοί δικαιούχοι. Αυτό φαίνεται πως είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την κρατική ενίσχυση οι εκμισθωτές, για τη βοήθεια που παρείχαν στον ενοικιαστή τους!
Είτε από πρόθεση, είτε από λάθος ενδεχομένως, ενοικιαστές φαίνεται να ευθύνονται κυρίως για το εξής φαινόμενο:
– 45.800 αιτήσεις αποζημίωσης των ιδιοκτητών απορρίφθηκαν επειδή ενοικιαστές ήταν επιχειρήσεις που … δεν πλήττονταν με βάση τις αποφάσεις και τους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν
– 4.800 δηλώσεις απορρίφθηκαν γιατί «κουρεύτηκε» ενοίκιο που αφορούσε επαγγελματικη χρηση, χωρίς όμως ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη! Δηλαδή ο ενοικιαστής εμφανίζεται να μισθώνει επαγγελματική έδρα ή κατάστημα κλπ αλλά δεν έχει δηλώσει καν την δραστηριότητά του στην Εφορία.
– Αλλες 29.500 δηλώσεις απερρίφθησαν γιατί στο νοικοκυριό δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος που να έχει δηλωθεί ότι ήταν πράγματι σε αναστολή εργασίας. Είτε κάποιοι ενοικιαστές είπαν ψέματα για να απαιτήσουν «κούρεμα», είτε δικαιούντο στήριξης αλλά παρέλειψαν όσα έπρεπε (πχ αποδοχή στο supportemployees κλπ) το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί η ΑΑΔΕ να επιβεβαιώσει αν υπάρχει όντως ή όχι πληττόμενο νοικοκυριό με τουλάχιστον 1 εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης! Δεν αποκλείεται ίσως όμως και το αντίστροφο, κάποιοι πιο πονηροί εκμισθωτές να δοκίμασαν (αλλά να απέτυχαν) να διεκδικήσουν την αποζημίωση για μείωση ενοικίου που δεν δικαιούνταν όμως.
– Σε 1.233 δηλώσεις ο ιδιοκτήτης φαίνεται να μη γνώριζε πως ο ενοικιαστής του, ως νομικό πρόσωπο, δεν δικαιούται τη μείωση. Ή αλλιώς, ο ενοικιαστής του -ως φυσικό πρόσωπο- να ζήτησε τη μείωση, αλλά στο συμβόλαιο να φαίνεται εταιρία.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ πάντως, από τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες είναι 514.806 αλλά συμψηφισμοί έχουν γίνει μόνο σε 227.887. Το Δημόσιο δηλαδή οφείλει δηλαδή ακόμα στους μισούς πληττόμενους ιδιοκτήτες τις επιστροφές του 30% από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
79.306 ιδιοκτήτες φέρονται ως μη δικαιούχοι ενώ 19.680 δηλώσεις έχουν λάθη που πρέπει να διορθωθούν.
Επιπλέον και η ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύει ξανά το φαινόμενο που έχει καταγραφεί και τείνει να λάβει διαστάσεις μάστιγας, όπου εργοδότες κινούνται στο όριο του νόμου και θέτουν εργαζομένους τους (κυρίως φίλους ή γνωστούς και ιδίως στην Περιφέρεια) σε προσχηματική «αναστολή» διαρκείας μόλις 2-3 ημερών ανά μήνα, ώστε να αξιώνουν οι τελευταίοι κάθε μήνα, μείωση των μισθωμάτων τους από τους εκμισθωτές τους!
Πολλοί δε από αυτούς ανακοινώνουν την «αναστολή» με πολύμηνη καθυστέρηση στους εκμισθωτές τους, και αφού αυτοί έχουν ήδη χάσει την προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID!
Για να περιοριστεί αυτή η «εις υγείαν των κορόιδων», αλλά και εις βάρος του ίδιου του Δημοσίου συνεχιζόμενη συμπαιγνία, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να καθοριστεί για όλες τις υποχρεωτικές μειώσεις μισθωμάτων ως ελάχιστη διάρκεια κλεισίματος/αναστολής εργασίας, το διάστημα των 14 ημερών και η μείωση να ισχύει μόνον αν η αναγγελία της αναστολής στον εκμισθωτή γίνει εγκαίρως, προ της λήξης της προθεσμίας που έχει ο ίδιος για την υποβολή της δήλωσης COVID.
Διαβάστε ακόμη:
Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα ξαναζήσουμε κανονικά μετά το τέλος της πανδημίας – Οι 2 μεγάλες αλλαγές
Συνέχεια στο σίριαλ Κυπριώτη – Ηλεκτρονικό «σφυρί» 83,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο
«Εκθρόνιση» για το Facebook – Ποια εφαρμογή εγκατέστησαν περισσότερο οι χρήστες το 2020