Στον «αέρα» της νέας πλατφόρμας My AADE βρίσκονται από χθες το βράδυ τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αφορά 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί σε έξι δόσεις.
Η πρώτη και η δεύτερη δόση πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα στο τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 ανά μήνα. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δύο εναλλακτικές που υπάρχουν προκειμένου να «σπάσει» η πληρωμή σε 12 ή και 24 δόσεις.
Τα έξι βήματα για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ:
1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE (κάντε κλικ ΕΔΩ)
2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
4. Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
6. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.
Πώς θα γίνει η πληρωμή
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στο τέλος κάθε μήνα το ποσό της δόσης, με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Να σημειωθεί ότι τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη δόση μπορούν να πληρωθούν έως τις 29 Οκτωβρίου 2021. Η τρίτη δόση λήγει στις 30/11/2021, η τέταρτη στις 31/12/2021, η πέμπτη στις 31/1/2022 και η έκτη στις 28/2/2022.
Για να πληρώσετε θα πρέπει, όντας συνδεδεμένοι, να επιλέξετε στο εικονίδιο «Οφειλές, Πληρωμές και Επιστροφές».
Στην συνέχεια στο πλαίσιο «Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης» θα δείτε τις συνολικές οφειλές σας ανά κατηγορία, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Εκεί επιλέγετε «Εξόφληση».
Τι πρέπει να προσέξετε
Μόλις βρείτε το εκκαθαριστικό, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι το ύψος του φόρου. Αν σας φαίνεται υπερβολικά υψηλό θα πρέπει να ανατρέξετε στις αντικειμενικές και να εξετάσετε ο ίδιος ή ο λογιστής αν ο φόρος που σας χρεώθηκε αντιστοιχεί με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το είδος ιδιοκτησίας ή εμπράγματων δικαιωμάτων που έχετε σε ακίνητα.
Αν είναι υψηλότερος θα πρέπει αναζητήσετε λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9.
Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες αφορά τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να φουσκώσει σημαντικά τον φόρο, ενώ δεν λείπουν και αυτά στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.
Διαβάστε ακόμη:
Κινεζικό σχέδιο κυριαρχίας στα ευρωπαϊκά λιμάνια – «Πάτησαν» και στο Αμβούργο
ΟΑΚΑ: Έως το τέλος του έτους οι οικονομικές μελέτες για το project ανάπλασης των 43 εκατ. (pics)
Σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Κολωνάκι τα υψηλότερα ενοίκια της Αθήνας (πίνακες)