Συναγερμός για την ακρίβεια έχει σημάνει στην κυβέρνηση, που εξετάζει αν απαιτείται να λάβει και επιπρόσθετα νέα μέτρα αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους διαβίωσης και λειτουργίας, εφόσον απαιτηθεί.
Ο Νοέμβριος έκλεισε με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της μεσοσταθμικής Τιμής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χονδρική αγορά αφού, από 64 ευρώ την μεγαβατώρα τον Ιανουάριο και 98 ευρώ τον Ιούνιο, σκαρφάλωσε στα 112 τον Αύγουστο, στα 147 τον Σεπτέμβριο (οπότε οι λογαριασμοί επιδοτήθηκαν με 9 ευρώ το μήνα από το Κράτος), στα 221 τον Οκτώβριο (και με επιδότηση 18 ευρώ) ενώ τον Νοέμβριο που η επιδότηση έφτασε στα 39 ευρώ, η μέση τιμή έκλεισε και στα 264,253 ευρώ!
Ωστόσο η μέση τιμή επηρεάζει την ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς που τιμολογούνται τον επόμενο μήνα. Και έτσι αξιολογείται εάν τα 39 ευρώ επαρκούν για τον Δεκέμβριο, αλλά και εάν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η κρατική επιδότηση και τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο «πνίγει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ανησυχίες εμπνέει ακόμα και η πορεία τιμών του «μαύρου χρυσού».
Στις λιγοστές ημέρες που απομένουν για να φύγει το 2021, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να κλείσει χωρίς έξτρα επιβαρύνσεις για τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αναζητούν όμως εφεδρείες της τελευταίας στιγμής και εξετάζουν εισηγήσεις για άμεσα πυροσβεστικά μέτρα.
Ανακοινώσεις αναμένονται και μέσα στις επόμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νέου κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή για το 2022.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Το βάρος πέφτει σε πρόσθετα μέτρα από τις πρώτες μέρες του 2022 ήδη.
Τα μέτρα στήριξης αφορούν επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά όχι μόνον. Εξετάζεται μια ολιστική ελάφρυνση και με άλλους τρόπους για τους ευάλωτους, έστω και αν η εξοικονόμηση γίνεται «στην άλλη τσέπη» αν όχι σε αυτήν που πληρώνει το ρεύμα.
Για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων εξετάζεται να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση: έως και 50 ευρώ ενδεχομένως αντί 39€/μήνα. Αλλά με εισοδηματικά κριτήρια από το 2022 και μετά, εφόσον συνεχιστεί η αυξητική πορεία. Για να ανακοπούν οι αυξήσεις αυτές «επιστρατεύτηκαν» τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και οι αυξημένες ποσότητες νερού (λόγω βροχοπτώσεων) που έριξαν για πρώτη φορά μετά από πολλές βδομάδες στα 200 €/mwh την ημερήσια μέση τιμή χονδρικής. Παρά ταύτα, Δεκέμβριο ή Ιανουάριο εξακολουθεί να θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστεί εξίσου μεγάλη ή και μεγαλύτερη επιδότηση.
Παράλληλα σχεδιάζεται:
· νέα έμμεση ελάφρυνση στο φυσικό αέριο: έκπτωση 30% αντί 15% στις χρεώσεις διανομής στους λογαριασμούς
· αναβολή έναρξης αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών που ήταν να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο.
· παράταση εξαργύρωσης «Παγίων Δαπανών» με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2022, αντί να λήξει 31-12-2021 και να χαθεί το τυχόν αναξιοποίητο υπόλοιπο.
· επιστροφή/μείωση ειδικών φόρων καυσίμων για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε συγκεκριμένες ομάδες δικαιούχων -κάτι που ήδη έχει αποφασιστεί και θα ισχύσει σε 200.000 νέους ή συνεταιρισμένους αγρότες.
Τα μέτρα αυτά έρχονται σαν επιπλέον ενίσχυση, μετά την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου κατά 620 εκατομμύρια που ήδη αρχίσαν να φτάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και το «μπόνους» εορτών 1,3 δισ. ευρώ που δίδεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (διπλάσιο ΚΕΑ στις 15 Δεκεμβρίου), κατωτατοσυνταξιούχους (250 ευρώ) , άτομα με αναπηρίες (250 ευρώ), υγειονομικούς «πρώτης γραμμής» (900 ευρώ κατά μέσο όρο σε 100.000 δικαιούχους) και 20% αυξημένο επίδομα θέρμανσης μέσα στον Δεκέμβριο.
Διαβάστε ακόμη:
Attica Bank: Τα βήματα αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Νέα αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα για την ΑΜΚ