Aπό τα λιμάνια και τα ναυπηγεία έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση, επεκτείνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αυξάνοντας συνεχώς την επιρροή των αμερικανικών επιχειρήσεων σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον δύο μεγάλα επενδυτικά fund, μεταξύ των οποίων η Quantum και η National Energy που έχουν υπό διαχείριση δισεκατομμύρια δολάρια κάνουν μπίζνες στην χώρα μας. Η 547 Energy, η πλατφόρμα ΑΠΕ της Quantum Energy Partners, συμμετείχε τον Ιούλιο για τρίτη συνεχόμενη φορά σε δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της 107 MW δυναμικότητας αιολικής ενέργειας. Κατόπιν αυτών η επενδυτική εταιρεία προσθέτει στο δυναμικό της χαρτοφυλάκιο 8 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύς 390 MW. Αντίστοιχα, η National Energy, μοχλεύει αμερικανικές χρηματοδοτικές ροές για την ανάπτυξη 270 MW σε project αιολικής και ηλιακής ενέργειας ενώ η General Electric έχει προμηθεύσει το σχετικό εξοπλισμό για το αιολικό πάρκο της Φωκίδας, το οποίο χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από τη Fortress Investment Group.
Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές που ανοίγονται στην ενέργεια στον τομέα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων, προσελκύουν και νέους μεγάλους παίκτες στην ελληνική αγορά.
Ήδη, στην χώρα μας πανελλαδικό δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε συνεργασία με την ελληνική Εunice αναπτύσσει η Blink ενώ αυξημένο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την TESLA, η οποία έχει βάλλει στα ραντάρ της από καιρό την Ελλάδα, ξεδιπλώνοντας σταδιακά την στρατηγικής της. Επιβλητική καθιστούν την παρουσία τους οι ΗΠΑ και στο LNG. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το α΄εξάμηνο του 2020, οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην Ελλάδα σχεδόν τη μισή ποσότητα από τα 2.651.903 κυβικά μέτρα LNG που εισήγαγε, με τις προμήθειες σε LNG από τις ΗΠΑ σχεδόν να τετραπλασιάζονται σε σχέση με πέρσι.
Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κυρίαρχο σημείο του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιτ, που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν θέματα όπως η συνεργασία 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ), ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και η πορεία εκτέλεσης των έργων για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί μια μεγάλη επένδυση που έχουν στηρίξει από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ.
Όμως το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν σταματά στις ΑΠΕ. Η DFC (International Development Finance Corporation) που αποτελεί ένα πανίσχυρο αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό, με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων στρατηγικής σημασίας των Ηνωμένων Πολιτειών εκτός των ΗΠΑ, υποστηρίζει δύο σημαντικά έργα υποδομών στην ελληνική αγορά: την επένδυση της ΟΝΕΧ στα ναυπηγεία Ελευσίνας και την προσφορά του Αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Black Summit για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.