Να απασφαλίσει τις βόμβες του ΕΛΑΠΕ και του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας μέσω του target model, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αναζητεί τη βέλτιστη λύση για να σβήσει τη φωτιά που άναψε η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και οι επιπτώσεις της πανδημίας στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ, το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ να φτάσει τα 287,6 εκ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.
Στην αγορά μάλιστα υπολογίζουν ότι αν το τέλος που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ) διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, τότε το έλλειμμα για το 2021 του ΕΛΑΠΕ θα διπλασιαστεί και θα εκτιναχθεί το 2022.
Το ΥΠΕΝ καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο σε μια εξίσωση όμως που το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να μεταβληθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνονταν τα νοικοκυριά. Αναζητείται επομένως λύση ανάμεσα στην χορήγηση έκτακτης εισφοράς, κουρέματος κατά τα πρότυπα του 2014 ή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λύσεις που από μόνες τους ή συνδυαστικά θα μπορούσαν να δώσουν προσωρινή ανακούφιση στον ειδικό λογαριασμό. Γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα παραμένει σύνθετο και απαιτούνται βιώσιμες λύσεις που δεν θα οδηγήσουν σε επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.
Την ψυχρολουσία του ΕΛΑΠΕ βιώνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία για παράδειγμα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι, στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει σχεδόν 11 δισ. ευρώ με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς ώστε να περιοριστεί το αντίστοιχο ΕΤΜΕΑΡ στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να μη διαταραχθεί το σύστημα πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ. Χωρίς τη στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ μπορεί να φτάσει τα 96,51 ευρώ η μεγαβατώρα το 2021.
Ο γόρδιος δεσμός του Target Model
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω από τις «dry run» δοκιμές για το target model, στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για να λειτουργήσει χωρίς στρεβλώσεις η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να εξορθολογιστεί το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.
Στις απανωτές συσκέψεις που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες, με ορόσημο την 1η Νοεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη λειτουργία του νέου μοντέλου-στόχου και την έναρξη των νέων αγορών (Προημερήσια, Ενδοημερήσια και Αγορά Εξισορρόπησης), στο υπουργείο δε φαίνεται να υπάρχει ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των δοκιμών, την ευθύνη των οποίων έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ.
Ο λόγος της δυσαρέσκειας είναι αφενός τα προβλήματα που προκύπτουν με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης, αφετέρου οι δυσλειτουργίες που φαίνεται να υπάρχουν στην ανάλυση και τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων αλλά και στην εκπαίδευση όσων συμμετέχουν.
Καθώς η ψαλίδα για την λειτουργία του target model κλείνει -μετά από αλλεπάλληλες αναβολές που έχει επικρίνει και δημόσια ο υπουργός Περιβάλλοντος- το ΥΠΕΝ εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφύγει μια αποτυχία στη λειτουργία της νέας αγοράς, που θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων.