Λίγες βιομηχανίες παραμένουν τόσο γοητευτικές για τους επενδυτές, όπως η χρηματοδότηση και η τεχνολογία. Τα τελευταία 10 χρόνια, startup επιχειρήσεις μέσω του fintech, ή χρηματοοικονομική τεχνολογία όπως αποδίδεται στα ελληνικά, προσφέρουν νέους τρόπους στη διαχείριση κεφαλαίων.

Καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους τεχνολογικούς γίγαντες και τις παραδοσιακές τράπεζες, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε νέες αγορές.

Ιδού, ορισμένες από τις εξελίξεις και τις τάσεις που οδηγούν τη βιομηχανία σήμερα.

Τα κινητά τηλέφωνα αλλάζουν την έννοια του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ενώ οι περισσότεροι διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και τραπεζικό λογαριασμό – και ίσως τραπεζική εφαρμογή στο τηλέφωνό τους – εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν χρησιμοποιούν τράπεζες, άλλα έχουν κινητό τηλέφωνο.

Αυτές οι αγορές, με επικεφαλής χώρες της Ασίας και της Αφρικής, έχουν εμπνεύσει την καινοτομία fintech που ξεπερνά την τεχνολογία που υπάρχει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σε τέτοιες περιπτώσεις κερδισμένες βγαίνουν εταιρείες που έχουν επινοήσει επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να ωφεληθούν σε λιγότερο αναπτυγμένες αγορές ή που επεκτείνονται για να εξυπηρετούν πλουσιότερους πελάτες.

Η Ant Financial Services της Alipay, η TenCent Holdings στην Κίνα. Η Paytm στην Ινδία και η M-Pesa της Safaricom στην Κένυα είναι μερικά γνωστά παραδείγματα.

Facebook

Το Fintech δεν απασχολεί μόνο startup επιχειρήσεις. Πλέον εμπλέκονται και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Facebook που σχεδιάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το Libra. Η γιγαντιαία εμβέλεια του κοινωνικού δικτύου – πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες – θα μπορούσε να τραβήξει ένα πολύ ευρύτερο κοινό στο Libra από ό, τι έχει γίνει στο παρελθόν με άλλα κρυπτονομίσματα.

Πέρυσι, τα εμβάσματα από μετανάστες παγκοσμίως, έφθασαν το ρεκόρ των 689 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα. Εάν το Libra για παράδειγμα, αξιοποιήσει ένα μέρος αυτού του ποσού, η δυναμική θα είναι τεράστια. Βέβαια, μέχρι στιγμής, σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομίες αντιστέκονται στο σχέδιο της Facebook.

Τον Αύγουστο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney πρότεινε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα ψηφιακό νόμισμα.

Για τη Wall Street, πρόκειται για καινοτομία μέσω εξαγορών

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 24 επενδύσεις σε fintech μέσα στο 2019. Οι πιο δραστήριες ήταν οι Goldman Sachs, Citigroup και JPMorgan Chase.

Και οι τρεις τράπεζες έχουν επενδύσει στην Digital Asset Holdings, ενώ η Plaid η οποία συνδέει τα δεδομένα των τραπεζικών πελατών με εφαρμογές χρηματοδότησης από τρίτους, υποστηρίζεται από την Goldman και την Citigroup.

Πέρυσι, η Goldman απέκτησε την Clarity Money, μια προσωπική ιστοσελίδα χρηματοδότησης στην οποία η Citigroup είχε επενδύσει στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Τι είναι το fintech;

Είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το Internet, τα κινητά τηλέφωνα, το cloud και λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την αποτελεσματική και εύχρηστη παροχή τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.