search icon

Οικονομία

Ένα ολόκληρο «Ταμείο Ανάκαμψης» θα δαπανηθεί σε μέτρα για τον κορωνοϊό

Στα 32 δισ. ευρώ (από 24 δισ. ευρώ αρχικά) θα φτάσουν οι δαπάνες στήριξης της οικονομίας - Πότε θα βγει ο προϋπολογισμός από το lockdown - Το στοίχημα της προσαρμογής των 10 δισ. ευρώ

Μέχρι να πάρουμε τα 32 δισ. ευρώ από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. το υπουργείο Οικονομικών θα έχει δαπανήσει αντίστοιχο ποσό σε μέτρα για την στήριξη της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, τα μέτρα αυτά, έφθαναν στα 24 δισ. ευρω ενώ υπολογίζεται ότι μαζί με τις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο, το συνολικό ύψος των δαπανών θα φτάσει τα 32 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ο «λογαριασμός» των 32 δισ. ευρώ προκύπτει ως εξής:

Με αυτά τα δεδομένα η οικονομία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη εφέτος με ένα έλλειμμα–σοκ στην περιοχή του 9,5% και με την ύφεση να συνεχίζεται μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακόμα και να χαλαρώσουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα του Lockdown μέσα στον επόμενο μήνα με το βλέμμα στραμμένο στον χριστουγεννιάτικο τζίρο θα η οικονομία χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Για αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών συντάσσουν το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 με σενάρια «κορονοϊού στην οικονομία»  για 5- 6 μήνες ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση το 2021 θα χρειαστεί ένας άθλος δημοσιονομικός προσαρμογής της τάξης των 10 δισ. ευρώ καθώς. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από περίπου 9,5% του ΑΕΠ (ήτοι 15,7 δις ευρώ) που εκτιμάται φέτος, θα πρέπει να συρρικνωθεί στο 3% του ΑΕΠ (ήτοι 5 δισ. ευρώ περίπου) στο τέλος του 2021.

Και η εικόνα της εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού δεν φαίνεται να αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 καταγράφεται έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 13,4 δισ. ευρώ, πρωτογενές έλλειμμα 9,056 δισ. ευρώ, δαπάνες στα 51,8 δις ευρώ ( υπέρβαση 7,668 δις ευρώ) και φορολογικά έσοδα με υστέρηση 6,052 δισ. ευρώ.

Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ειδικά στο κομμάτι του χρέους, που θα αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ, και με τις συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία να κινούνται σε θολό τοπίο.

Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση «βλέπει» ύφεση 10% για το 2020 και ανάκαμψη 4,5% του 2021 (από 7,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση).

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρά το σχεδιασμό του για τον προϋπολογισμό με την παραδοχή ότι κάποια από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να παραταθούν έως και τις 10 Δεκεμβρίου. Και βλέπουμε….

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί «πλακώθηκαν» στην Attica Bank, σε ποιoν δικηγόρο έβγαλε κόκκινη κάρτα το ΥΠΟΙΚ και ο εμφύλιος των χρηματιστών

Περιφέρεια Αττικής: Μέχρι τις 9/12 οι αιτήσεις για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Κορωνοϊός: Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα τα πρώτα 200.000 εμβόλια – Τι θα γίνει με το lockdown (vid)

Exit mobile version