search icon

Οικονομία

«Εμφύλιος» στον τουρισμό με αφορμή την ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η «επίθεση» της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η «επίθεση» της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με αφορμή την επέκταση της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχουπαλλήλων όλης της χώρας.

Θέση στο ζήτημα πήρε τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, εκφράζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ντροπή και θυμό» όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό.

«Η ΠΟΞ κατηγορήθηκε από την ΕΞΘ για αδυναμία συναλλαγής με την Κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα έναντι της εφαρμογής των νομίμων (άκουσον άκουσον!!!!), για το γεγονός ότι έδωσε το μητρώο το μελών της στο Υπουργείο Εργασίας (φαντάζομαι συμφωνείτε ότι το 2018 το μητρώο μελών οποιουδήποτε φορέα θα έπρεπε να είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο), ενώ συνοψίζοντας, κατέληξε στο «τραγικό» συμπέρασμα ότι τα ξενοδοχεία της πόλης κινδυνεύουν να κλείσουν, αν δε συνεχίσουν να πληρώνουν μισθούς 586 ευρώ!», αναφέρει ο κ. Ρέτσος.

«Ως πρόεδρος της ΠΟΞ από το 2011 έως το 2017, αλλά και ως ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης, πέρα από την ντροπή και το θυμό που αισθάνομαι, θα ήθελα να πω σε αυτούς τους «όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές» της ΕΞΘ και όσους τους καθοδηγούν, ότι με την πολιτική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, μειώθηκε το εργασιακό κόστος, πετύχαμε εργασιακή ειρήνη, διαφυλάξαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και καλλιεργήσαμε κουλτούρα διαπραγμάτευσης. Το όραμα δεν προυποθέτει να έχεις λύσει τα προβλήματά σου, για να λυθούν όμως τα προβλήματα, πρέπει κάποιοι να οραματίζονται!»

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό, σχολιάζει ότι «μετά την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της κλαδικής μας Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, της μεγαλύτερης ΣΣΕ του Ιδιωτικού Τομέα που αφορά 120.000 Ξενοδοχοϋπαλλήλους, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης προέβη σε βίαιη καταγγελία κατά της ηγεσίας των ξενοδόχων που συναίνεσαν στην επέκταση, επειδή δεν διεκδίκησε ανταλλάγματα και «αντισταθμιστικά» όπως ανέφεραν, μετά μάλιστα και από Έκτακτη Γενική Συνέλευση «πρωτοφανή σε συμμετοχή» όπως κομπάζουν οι εκπρόσωποι του πλέον απορρυθμισμένου τομέα της αγοράς εργασίας των ξενοδοχείων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, με το πάρτι απορρύθμισης και ευελιξίας που είχε στηθεί από το 2012 εις βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, τις Ενώσεις Προσώπων και τις αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη που είχαν επιβάλει με την εφαρμογή της σύμβασης να είχε περιοριστεί σε ελάχιστες Ξενοδοχειακές μονάδες.

Από κοντά και το ΠΑΜΕ, η μειοψηφία στον κλάδο μας με το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη που δεν περιορίστηκαν στη καταγγελία τους κατά της δράσης της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, αμφισβητούν με τη συνήθη αμετροέπεια τους, την ίδια την επιτυχία της ύπαρξης της κλαδικής μας σύμβασης και τη κήρυξη της ως γενικώς υποχρεωτικής, με τις ευεργετικές επιπτώσεις της στους εργαζόμενους».

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, η ηγεσία της Π.Ο.Ξ. και του ΣΕΤΕ τίμησε την υπογραφή της και απεδείχθη απόλυτα συνεπής στον συμβατικό όρο «οταν δεσμευτήκαμε από το 2016, να επιδιώξουμε από κοινού την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης. Τέλος ζητήσαμε σε πρόσφατη συνάντησή μας με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τους κυρίους της Θεσσαλονίκης που απειλούν ήδη με απολύσεις και μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου και έχουμε τη βεβαιότητα ότι η ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για τη διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης των εργοδοτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Exit mobile version