search icon

Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: «Βαρόμετρο» το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου

«Στοίχημα» για αναβάθμιση και παροχές ΔΕΘ – «Κλειδί» ο Τουρισμός

Τη «βάση», πάνω στην οποία θα στηριχθούν και θα εκτυλιχθούν τις επόμενες μέρες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, η αποφάσεις για αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης, αλλά και το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα φέρει  σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή η κυβέρνηση, θα ανακοινώσει την Τετάρτη το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Και την ώρα που στην Ευρώπη η οικονομία φαίνεται να κινείται διστακτικά με Ανάπτυξη μόλις 0%-1%, στην Ελλάδα μένει να φανεί αν κινείται με διπλάσιους ρυθμούς, ή αν οι διπλές εκλογές την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου «πάγωσαν» την οικονομία.

Σήμα στις αγορές

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων  για την πορεία του ΑΕΠ στο α΄εξάμηνο  του 2023 -που ήταν πάντως προγραμματισμένη από τις αρχές της χρονιάς βάσει του ετήσιου προγράμματος ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ-  γίνεται παραμονές της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο  αλλά, κυρίως,  της έκθεσης του Καναδικού Οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Ελπίδες αναβάθμισης ή και νέων θετικών μέτρων υπάρχουν, αλλά μόνο αν αποδειχθεί ισχυρή η πορεία της πραγματικής οικονομίας και Ανάπτυξης. Και το μεγάλο στοίχημα είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Αρκεί να πει η DBRS το «ναι» -ή να κάνει τουλάχιστον ένα ακόμα (τελευταίο) βήμα αναβάθμισης των “προοπτικών” από σταθερές σε “θετικές”, αναγνωρίζοντας στην πράξη την πρόοδο.

Αν  μια τέτοια εξέλιξη πλαισιωθεί και από μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής,  όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλάζει  –στο εξωτερικό τουλάχιστον- η αρνητική εικόνα την οποία είχε δείξει η Ελλάδα στα περασμένα χρόνια 10-15 χρόνια.

Τουρισμός

Τα στοιχεία για την πορεία της Ανάπτυξης στο α΄εξάμηνο του 2023, θα αποκαλύψουν όμως και σε ποιο επίπεδο έφτασε τελικά η πραγματική οικονομία της χώρας, στην πρώτη τετραετία κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όσο πιο στέρεη αυτή αποδειχθεί, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αντοχές για παροχές, αλλά και μικρότερη η ανάγκη για «οριζόντια» μέτρα στήριξης.

Το σημαντικότερο όμως, θα είναι αν αποδειχθεί στη συνέχεια ότι ο Τουρισμός του γ΄τριμήνου (δηλαδή από Ιούλιο μέχρι και τον  Σεπτέμβριο που ήδη διανύουμε) μπορεί να οδηγήσει σε νέα και μεγαλύτερα ύψη  την ελληνική Οικονομία.

 Στη βάση αυτή, θα κριθεί:

–   αν θα ληφθούν μέτρα στήριξης εστιασμένα αυστηρά σε ευάλωτους και μόνον, ή οριζόντια που θα περιλαμβάνουν και μεσαία εισοδήματα

–   αν  μπορεί να υπάρξει μια ανοδική αναθεώρηση στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% εφέτος.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε 0,1% από +1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας την πρώτη μείωση σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο ο  ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (+2,1%) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ήταν παρά την ακρίβεια και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Τάση που θα δείξει αν μπορεί να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια – Νέα πρόταση από τις εταιρείες παραχώρησης για τις ανατιμήσεις

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με τα δισ. της Αττικής Οδού, ο Φιντάν… ανησυχεί για τον Βαρουφάκη, το δάνειο για το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα των 14 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version