search icon

Οικονομία

Πώς πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα 1,6% – Ανακοινώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα (tweets) (upd)

Το τριπλό «άλμα» που εξηγεί την πρωτοφανή επίδοση - Eurostat: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μείωσης του χρέους η Ελλάδα - Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα – Επέστρεψε δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο- Σκυλακάκης: Έχουμε τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία

Με «οδηγό» την ανάπτυξη η χώρα κατάφερε -ευκολότερα από ποτέ- να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα και να «αναστήσει» τα πρωτογενή πλεονάσματα ένα χρόνο νωρίτερα (το 2022 αντί το 2023) από τον προγραμματισμένο στόχο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσαν την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat δείχνουν ότι το 2022, σε μια χρονιά που το ελληνικό κράτος δαπάνησε για μέτρα στήριξης και έκτακτες παροχές περί τα 10 δισ. ευρώ (τα μισά για τις συνέπειες της ενεργειακής και διατροφικής κρίσης, ενώ τα άλλα μισά για τα «απόνερα» της πανδημίας), η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ ή περί τα 3,2 δισ. που προϋπολόγιζε η κυβέρνηση.

Η πέρα από κάθε προσδοκία βελτίωση αυτή, συνδυάστηκε με νέες μειώσεις ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων το 2022, αλλά και με αυξήσεις συντάξεων -αντί για την σκληρή λιτότητα άλλων εποχών.

Αυτό οφείλεται σε ένα τριπλό «άλμα» που σημειώθηκε πέρυσι:

1. νέο και μεγαλύτερο «άλμα» ανάπτυξης το 2022: το χρέος συγκρίνεται διεθνώς με το μέγεθος της Οικονομίας κάθε χώρας (ΑΕΠ). Το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξήθηκε τελικά κατά 5,9% το 2022, αντί για 5,6% που υπολογιζόταν ως τον Δεκέμβριο ή 4,5% που προϋπολόγιζε η κυβέρνηση στα τέλη του 2021.

Το άλμα αυτό «κατάπιε» συνολικά και το χρέος γενικής κυβέρνησης, το οποίο αυξήθηκε μεν σε απόλυτα νούμερα κατά 2,8 δισ. ευρώ (στα 356,25 δισ. ευρώ από 353,5 δισ. ευρώ το 2021) αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ «βούτηξε» κατά 23 μονάδες (στο 171,3% έναντι 194,6% πέρυσι και 206,3% το 2020)!

Έπεσε έτσι κατά… 35 μονάδες σε 2 χρόνια λόγω ΑΕΠ! Αλλά και σχεδόν 10 μονάδες πιο κάτω από όσο ήταν το 2019 (από 180,6% του ΑΕΠ τότε σε 171,3% το 2022) παρότι μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς το 2019 το χρέος ήταν …331 δισ. και σήμερα 35 δισεκατομμύρια παραπάνω!

2. «άλμα» τιμών, που αύξησε τα έσοδα από ΦΠΑ και έμμεσους φόρους του κράτους. Αλλά η επίδραση είναι μάλλον μικρή, δεδομένου ότι ένα μέρος από τα αυξημένα έσοδα διοχετεύτηκαν σε αυξημένες κρατικές δαπάνες και επιδοτήσεις λόγω ακρίβειας (ρεύματος κλπ) ενώ το όποιο τελικό όφελος απομένει, αποτιμάται σε απόλυτα μεγέθη (δηλαδή σε ευρώ) που έχει πολύ μικρότερη σημασία και αξία από ό,τι ως ποσοστό του ΑΕΠ –όπως εξηγήθηκε παραπάνω.

3. «άλμα» εξόδου από τα Μνημόνια και την αυστηρή εποπτεία, το οποίο «επιβραβεύθηκε» με την τελευταία θετική έκθεση των θεσμών και 733 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η χώρα από τον ESM. Παρότι τα λεφτά αυτά έφτασαν στη χώρα τον Μάρτιο του 2023, η Eurostat τα κατατάσσει στα έσοδα του 2022 στο οποίο αφορούσαν. Και με αυτά προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ χωρίς αυτά η χρονιά θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα μισό δισ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ –που θα ήταν επίσης τεράστια επιτυχία της χώρας έναντι στόχους ελλείμματος 1,6% αλλά θα είχε αρνητικό και όχι θετικό «πρόσημο» στα matrix των Οίκων αξιολόγησης και των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν τις επιδόσεις της χώρας και αναμένουν συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα ως το 2060.

Αναλυτικά στη χρονιά σταθμό η Ελλάδα πέτυχε:

Πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και οριακό) κατά 0,1% αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% που είχε προϋπολογιστεί! Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατομμυρίων ευρώ.

Μικρότερο έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (μαζί με τις δαπάνες για τόκους, τράπεζες κλπ) που έκλεισε σε 2,3%. Κατόπιν αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ, και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα του «πανδημικού» 2021 μειώθηκε σε 7,1% αντί 7,5% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Οκτώβριο!

Πρωτοφανή μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της εκρηκτικής ανάπτυξης η οποία, όπως φαίνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε ταυτόχρονα και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) «κατάπιε» 23+ μονάδες χρέους επί του ΑΕΠ, μέσα σε ένα χρόνο -και με μειώσεις αντί να αυξηθούν και άλλο οι φόροι!

Παρά τη «βουτιά» κατά σχεδόν 24%, η Ελλάδα παραμένει φυσικά πρώτη χώρα με το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης, γεγονός που υποχρεώνει σε συνέχιση της δημοσιονομικής
προσπάθειας και στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο Έλον Μασκ έχασε 13 δισ. δολ σε μια ημέρα!

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για «Έντεχνο» με… καταιγισμό σφυριών (pics)

Ευτύχης Βασιλάκης: Σε υψηλά επίπεδα και φέτος η Autohellas μετά τη χρονιά-ρεκόρ του 2022

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version