search icon

Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Επιδόσεις – ρεκόρ κρατούν ψηλά την οικονομία

Ανάπτυξη «έκπληξη» για δεύτερο τρίμηνο και δεύτερη συνεχή χρονιά. Τουρισμός, επενδύσεις και κατανάλωση έφεραν νέα «υπερπτήση» +7,8% στην Οικονομία. 5η καλύτερη με σχεδόν διπλάσια αύξηση ΑΕΠ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

«Αν εντυπωσιάζει η Ανάπτυξη 8% στο 1ο εξάμηνο της χρονιάς και 7,7% στο δεύτερο, να δούμε τι θα δούμε στο 3ο τρίμηνο όταν μπει στη μέτρηση και ο παράγων Τουρισμός» λένε πλέον στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι επιδόσεις “ρεκόρ” στην Οικονομία δημιουργούν και μεγαλύτερα περιθώρια στην κυβέρνηση που κινείται με γνώμονα – όπως τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας– την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, της δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ, μετρούν για να δουν τι «δούλεψε» τόσο καλά ώστε να απογειώσει την δυναμική της οικονομίας σε όλο το α΄εξάμηνο –αλλά και τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να κρατηθεί όρθια αν προσκρούσει σε ρωσικό “παγετώνα” φυσικού αερίου το χειμώνα.

1ο δεδομένο: το ΑΕΠ της χώρας επέστρεψε και ξεπέρασε το σημείο πριν την πανδημία, αλλά και μια δεκαετία πιο πριν: πρόκειται για το υψηλότερο ΑΕΠ β’ τριμήνου από το 2011! Και όπως επισημαίνει ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ανάκαμψη της οικονομίας απεικονίζεται με το λατινικό γράμμα “V”. Δηλαδή μέσα σε μόλις 1 έτος, το 2021 ανέκτησε όλο το έδαφος, ενώ το 2022 συνεχίζει τις “υπερπτήσεις” παρά την κρίση στην Ευρώπη.

2ο δεδομένο: η Ανάπτυξη δεν προήλθε μόνο από αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης! Το ΑΕΠ αυξάνεται επί 5 συνεχόμενα τρίμηνα (σε ετήσια βάση) αλλά οι Επενδύσεις αυξάνονται εντυπωσιακά και σταθερά επί 8 συνεχόμενα τρίμηνα (δηλαδή επί 2 χρόνια και μέσα σε κάθε είδους κρίση). Και καταγράφουν μεν ετήσια αύξηση 8,7% στο β’ τρίμηνο 2022 και 10,8% στο α΄εξάμηνο του 2022, αλλά σε σύγκριση με τι παρέλαβε η κυβέρνηση –και σαν να μην υπήρχε καν η Πανδημία και το lockdown στην παγκόσμια Οικονομία- οι Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 37,9% στο β΄τρίμηνο 2022 έναντι του β΄ τριμήνου του 2019!

3ο δεδομένο: το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά κάθε τρίμηνο αντί να μειώνεται, ακόμα και μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, με Ανάπτυξη 8% στο α΄τρίμηνο και 7,7% στο β΄τρίμηνο.

4ο δεδομένο: ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι, συγκριτικά, η Ελλάδα είχε σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μεγαλύτερη από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ!

«Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη (…) όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην ορθή, υπεύθυνη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με βάση τα στοιχεία της Εurostat, το β΄ τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,1% από 5,4% το α΄ τρίμηνο του έτους. Την χρονική περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2022 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν η Ιρλανδία 10,8% (από 11% το α΄ τρίμηνο), η Μάλτα 8,9% (από 8,1%), η Σλοβενία 8,3% (από 9,4%), η Κροατία 7,8% (από 6,8%) και η Ελλάδα 7,7,% (από 8%).

Στο 2ο τρίμηνο φέτος η Ελλάδα είναι η χώρα με την 5η καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, μετά την Ιρλανδία, την Μάλτα, την Σλοβενία και την Κροατία.

Σημαντική λεπτομέρεια: όλες οι παραπάνω τιμές είναι αποπληθωρισμένες και η αύξηση του ΑΕΠ (σε όρους όγκου) εκφράζει το πραγματικό ΑΕΠ. Σε τρέχουσες τιμές που ενσωματώνουν τον πληθωρισμό, η ανάπτυξη υπολογίστηκε σε ….16,7% στο 2ο τρίμηνο (!) δηλαδή 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το “επίσημο” 7,7% (σε αποπληθωρισμένες τιμές).

Όπως αποκάλυψε χθες το newmoney.gr τα πρόδρομα στοιχεία της Οικονομίας έδειχναν κορύφωση των τουριστικών εισπράξεων τον Αύγουστο και του τζίρου των επιχειρήσεων συνολικά, προμηνύοντας και νέο άλμα του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο.

Ο κίνδυνος φυσικά, μετά την ενεργειακή ακρίβεια που ζει ήδη η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη, είναι να κλείσει τελείως η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου το χειμώνα, απειλώντας με διάλυση την ευρωπαϊκή οικονομία –στο πλαίσιο της οποίας κινείται πάντα και η ελληνική.

Exit mobile version