«Ολική επαναφορά» για την ελληνική οικονομία η οποία, μετά την περσινή δραματική πτώση και τη «χασούρα» του περσινού β΄τριμήνου (όπου το ΑΕΠ «βούλιαξε» κατά 13,2% εν συγκρίσει με το 2019), εκτινάσσεται φέτος ξαφνικά, καταγράφοντας στο β΄τρίμηνο του 2021 πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% εν συγκρίσει με το β΄τρίμηνο του 2020.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 16,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020.
Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει ότι παρά την πανδημία και το πρωτοφανές «στοπ» στην παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα «σκόνταψε, έπεσε αλλά σηκώθηκε» που είναι και ό,τι πιο δύσκολο να καταφέρει μια χώρα -και όχι μόνον.
Τι «δούλεψε» και πήρε μπροστά η «μηχανή» της Οικονομίας; Σχεδόν τα πάντα, καθώς όλοι οι βασικοί δείκτες και συνιστώσες του ΑΕΠ, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν εκρηκτική άνοδο.
Συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία β΄τριμήνου για την ελληνική Οικονομία έδειξαν ότι, σε ετήσια βάση:
1. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Και μάλιστα, η μεγάλη αύξηση ήταν κυρίως στην Ιδιωτική Κατανάλωση των Νοικοκυριών όπου ήταν υπερδιπλάσια (+13,2%) από την δημόσια κατανάλωση του κράτους (+6,1%)
2. Οι επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020, ποσοστό που είχε δεκαετίες να γνωρίσει η χώρα, Η αύξηση αυτή είναι πολύ εντυπωσιακή, διότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επενδύσεις δεν είχαν μειωθεί αλλά αυξάνονταν. Συνεπώς το άλμα 12,9% είναι “αύξηση πάνω στην αύξηση” που συντελείται εδώ και 5 συνεχόμενα τρίμηνα!
3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι παρά το πλήγμα στον Τουρισμό οι εξαγωγές υπηρεσιών (Τουρισμός) αυξήθηκαν κατά 28,8%, αλλά και οι υπόλοιπες “κανονικές” εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%!
4. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (που ενδεχομένως θα χρειαστεί να προσεχθεί) παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Σταϊκούρας: Ανάκαμψη ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων – Πιστοποιείται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%.
Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων.
Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών.
Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών».
Διαβάστε ακόμη:
Έφτασε η ώρα του ΕΝΦΙΑ 2021 – Πότε έρχονται τα ειδοποιητήρια
JP Morgan: Φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη η Ελλάδα
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Eurobank