Με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική του ΑΕΠ και συνεχίζοντας την υπερ-απόδοση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε ετήσιο επίπεδο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%.
Σε τριμηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.
Οι κυριότερες μεταβολές
Σε ετήσιο επίπεδο:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.
Σε τριμηνιαίο επίπεδο:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.
Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2023
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τους επενδυτικούς οίκους και τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι -μέσω εκθέσεων και reports- έχουν εκφράσει την εκτίμηση για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2023.
Ενδεικτικά, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τοποθετεί τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης στο 2,2%, ενώ η UBS θέτει τον στόχο στο εντυπωσιακό 4,1%. Από την πλευρά της, η Morgan Stanley προσβλέπει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και η Deutsche Bank κατά 2,4%.
Στον προϋπολογισμό του 2023, δε, το υπουργείο Οικονομικών έχει ενσωματώσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4%. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να ξεπεράσει το 3%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 «έφυγε» με ανάπτυξη 5,9%, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να διαμορφώνεται στα 192,1 δισ. ευρώ έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021.
Τι δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 2,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τις τελευταίες εκτιμήσεις για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, σε επίπεδο όγκου το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.
Οι επιδόσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις πιέσεις που υπέστη και εν μέρει ακόμα υφίσταται από τις εξωγενείς κρίσεις, διατηρεί ισχυρή δυναμική. Παράλληλα, σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης τουλάχιστον ανάλογης των εκτιμήσεων. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Δηλαδή, η συντελούμενη ανάπτυξη συνδυάζεται με την ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου. Πλέον η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα.
Είναι πιο ισχυρή, έχει χαράξει νέα πορεία και έχει θέσει στέρεες βάσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλες και όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Αυτό κατακτήθηκε, οικοδομώντας πολιτικές, με ακρογωνιαίους λίθους την ισχυρή βούληση, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς φορείς, τους θεσμούς, τις αγορές, τους επενδυτές και συνιστά ακόμα μία αναγνώριση και επιβεβαίωση της σκληρής, μεθοδικής και αποτελεσματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από όλους – πολίτες και πολιτεία – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, τα τελευταία 4 χρόνια.
Προσπάθεια την οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επικρότησαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Προσπάθεια που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, χωρίς εφησυχασμό και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα επικυρώσουν, και στις επικείμενες εκλογές, την εμπιστοσύνη τους στην ασκηθείσα κυβερνητική πολιτική και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επομένη τετραετία, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή».
Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι του Bloomberg
Και οι τρεις οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας προκύπτουν από την πτώση των επενδύσεων που αντιστάθμισε την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών.
Για την Ελλάδα, οι προοπτικές εξακολουθούν να φαίνονται πιο καλές για φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα υπερδιπλασίασε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2023, στο 2,4%, σημειώνει το πρακτορείο.
Διαβάστε ακόμα
Το Aγιον Oρος, η αλήθεια για τον τουρισμό, η μεταγραφή της Ιντρακάτ και η βίλα Νάτση στο Ελληνικό
Επενδυτικό comeback ετοιμάζει ο Τζον Κουδούνης με «κλειδί» τον Αντετοκούνμπο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ