Αύξηση κατά 4,8% κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας, για το σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 προς το 2021 η αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Β΄ τριμήνου 2023, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη τουΒ΄ τριμήνου 2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 4,3% έναντι αύξησης 3,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021.
Παράλληλα, ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του Β΄ τριμήνου 2023, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β΄ τριμήνου 2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 4,9% έναντι αύξησης 2,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 προς το 2021.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την κατάρτιση του Δείκτη Μισθολογικού Κόστους συλλέγονται με την Έρευνα Κόστους και Κενών Θέσεων Εργασίας η οποία διενεργείται σε τριμηνιαία βάση.
Ο πληθυσμός αναφοράς είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον πέντε (5) μισθωτούς.
Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους, υπολογίζεται ως το πηλίκο του ωρομισθίου του εκάστοτε τριμήνου ως προς το μέσο ετήσιο ωρομίσθιο του έτους βάσης 2020. Ως ωρομίσθιο ορίζεται το πηλίκο των ακαθάριστων αμοιβών προς τις πραγματοποιηθείσες ώρες εργασίας. Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για τις ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ. ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης μέχρι το Δ΄ τρίμηνο του 2012 κ.λπ.).
Από το Α΄ τρίμηνο του 2013 και μετά οι αποζημιώσεις απόλυσης δεν συνυπολογίζονται στις ακαθάριστες αμοιβές.
Διαβάστε ακόμη
Επιτόκια: Η νέα αύξηση από την ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στους δανειολήπτες (πίνακας)
Ενοίκια: Από 7% έως 20% σε έναν χρόνο η αύξηση κοντά σε σταθμούς μετρό της Γραμμής 4 (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ