Την αιχμή του δόρατος στις σχέσεις της ελληνικής και της αραβικής πλευράς θα πρέπει να αποτελέσει το εμπόριο, αντανακλώντας την ισχύ των πολιτικών σχέσεων, όπως επισήμανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, Rashad Mabger.
Μάλιστα, κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να δουν με θετικό βλέμμα την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες, ενώ αναφερόμενος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την τοποθεσία του στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου ως «ιδιαίτερης σημασίας» και εξέφρασε την ελπίδα η πόλη να αξιοποιήσει την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην 86η ΔΕΘ, αλλά και γενικότερα το πλαίσιο της ελληνοαραβικής συνεργασίας.
Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, σε πάνελ που συνδιοργάνωσαν το Ελληνο-Αραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και η ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης, Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε πως «η μεγάλη επιτυχία της 86ης ΔΕΘ είναι πως κατάφερε να φέρει πιο κοντά τους Έλληνες με τους Εμιρατιανούς, όχι μόνο επιχειρηματικά, αλλά και μέσω της κουλτούρας και του πολιτισμού».
Υπογράμμισε δε πως πρώτη φορά η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ είναι αραβική και μάλιστα οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτό. «Είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως βλέπει ότι υπάρχει θέληση των επιχειρήσεων των ΗΑΕ να συνεργαστούν με τις ελληνικές και το αντίστροφο, καθώς περισσότερα από 400 επιχειρηματικά ραντεβού έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Την εκτίμησή του πως η 86η ΔΕΘ θα δώσει στα ΗΑΕ την ευκαιρία για συνεργασίες σε κάποιους από τους τομείς όπου επικεντρώνει τις επενδύσεις της η χώρα, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα, ο τουρισμός και το real estate, διατύπωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Sulaiman Hamed Salem Al Mazrouei. Εξέφρασε δε τη μεγάλη του χαρά για τη συμμετοχή στο Thessaloniki Helexpo Forum, που -όπως είπε- αντανακλά την ισχύ των στρατηγικών σχέσεων που συνδέουν τόσο τους λαούς των δύο χωρών, όσο και τις κυβερνήσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδος και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, σημειώνοντας πως οι σχέσεις των κυβερνήσεων είναι ένα γενικό πλαίσιο, η ουσία όμως πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεσμών.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το όραμα των ΗΑΕ επικεντρώνεται ήδη στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ ανέφερε πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία, η πρώτη σε επενδύσεις σε υποδομές και η τέταρτη σε λιμενικές επενδύσεις, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μια αγορά άνω των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί ισχυρό κέντρο εμπορίου, ενώ διαθέτει 10 αεροδρόμια και 1.200 ξενοδοχεία.
Διεθνοποίηση και… ευφυία των λιμένων
Τη σημασία της διεθνοποίησης των λιμένων και εν προκειμένω του λιμανιού Θεσσαλονίκης, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics που είναι το μέλλον, υπογράμμισε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Εντοπισμός δυνατοτήτων συνεργασίας σε ναυτιλιακές, λιμενικές βιομηχανίες και διαχείριση περιβαλλοντικών αποβλήτων».
Τόνισε δε πως όποιο λιμάνι δεν γίνει smart δεν έχει μέλλον, ενώ αναφέρθηκε στο εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα των 180 εκατ.ευρώ της ΟΛΘ ΑΕ, που αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην επέκταση της 6ης προβλήτας και σε άλλες δράσεις.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, σημείωσε πως οι λιμένες που ξέρουμε σήμερα θα έχουν αύριο μια πολύ διαφορετική οπτική, ώστε να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες, ενώ εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια πάνω από 4 τρισ. δολ. δραστηριότητας θα γίνεται μέσω της θάλασσας.
Διαβάστε ακόμη
Yachting: Θέμα ημερών η ενεργοποίηση της πλατφόρμας e-charter permission
Επιστολή προμηθευτών ενέργειας σε Σκρέκα για τις κλιμακωτές χρεώσεις στο ρεύμα
Ελβετία: Ψεύτικες αφίσες καλούν πολίτες να αναφέρουν γείτονες που καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια