search icon

Οικονομία

Ελληνικός PMI: Αυξήθηκε η παραγωγή παράλληλα με τις τιμές στη μεταποίηση

Η μεγάλη αύξηση σε νέες παραγγελίες και εξαγωγές, καθώς και η επιτάχυνση στις προσλήψεις, συγκαταλέγονται στα θετικά που καταγράφει η S&P

Eντονη βελτίωση στις συνθήκες λειτουργίας, σημείωσε στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, ο ελληνικός τομέας μεταποίησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global.

Παρότι ελαφρώς ηπιότερες, η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν ισχυρές, με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των νέων παραγγελιών στήριξε τις προσλήψεις και την αγοραστική δραστηριότητα σε όλο το εύρος του τομέα, ενώ η αύξηση της απασχόλησης ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Ωστόσο, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω συρρίκνωση στα επίπεδα αποθεμάτων, καθώς η χρήση εισροών και έτοιμων προϊόντων για τη συμπλήρωση της παραγωγής και των πωλήσεων υπερέβη τις απαιτήσεις αναπλήρωσης, εν μέρει λόγω των περαιτέρω καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Επιπλέον, οι ρυθμοί αύξησης του κόστους εισροών και των χρεώσεων εκροών σημείωσαν άνοδο λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών και των καυσίμων.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) υποχώρησε στις 55.2 μονάδες τον Απρίλιο, από 56.9 μονάδες του Μαρτίου.Παρότι ήταν η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών μηνών, η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε ισχυρή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα και ήταν μεταξύ των δριμύτερων σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέτρηση κάτω από την 50 μονάδες σηματοδοτεί ύφεση, ενώ πάνω από τις 50, ανάπτυξη.

Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα, λόγω της παράκαμψης των παραδόσεων που κανονικά περνούσαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε έντονο βαθμό, παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις ήταν οι λιγότερο σημαντικές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα το 2024.

Ως εκ τούτου, ο ρυθμός ανόδου του κόστους αυξήθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023. Οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης επέτρεψαν στις εταιρείες να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον δεύτερο δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023. Τέλος, τον Απρίλιο, οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν, σε διάστημα 11 μηνών, μεταξύ των πιο αισιόδοξων για την άνοδο της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η αισιοδοξία βελτιώθηκε λόγω των προγραμματισμένων επενδύσεων σε νέες σειρές προϊόντων και της μεγαλύτερης δέσμευσης των πελατών.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg για Ελληνικό: Η μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα (pics)

ΤτΕ: Άγγιξαν τα €20,6 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό – Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα

Μάχη κατά της ακρίβειας με ελέγχους, πρόστιμα και πλατφόρμες – Πόσο θα μας κοστίσει ο οβελίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version