search icon

Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Τα τέσσερα σημεία υπεραπόδοσης – Πώς αλλάζουν τη θέση της χώρας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. - Πλεονάσματα, ανάπτυξη, μείωση κόκκινων δανείων και γενναίες δημόσιες δαπάνες στο προσκήνιο - Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους - Προϋπολογισμός 2025: Τι φέρνει η νέα χρονιά και πού θα πάνε δαπάνες 80 δισ. το 2025 – Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

pexel

Κορυφαίες επιδόσεις στη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τον τραπεζικό τομέα εμφανίζει πλέον η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, η χώρα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για το 2024, υπερβαίνοντας τους στόχους και κατατάσσοντάς την στην 4η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η ταχύτερη ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας και η τραπεζική ανάκαμψη αναδεικνύουν την Ελλάδα ως σημείο αναφοράς σε μια Ευρώπη που αναζητά σταθερότητα.

Ειδικότερα:

1. Δημοσιονομική Σταθερότητα

Η Ελλάδα διατηρεί υψηλή δημοσιονομική απόδοση, με πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για το 2024, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2,1%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αυτό κατατάσσει τη χώρα στην 4η θέση στην Ε.Ε., χωρίς αύξηση φόρων. Παράλληλα, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 0,7% του ΑΕΠ, αντανακλώντας την επιτυχημένη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους συνεχίζεται, με προβλέψεις να φτάσει το 147,5% του ΑΕΠ το 2025, από 209,4% το 2020. Η βελτίωση αυτή υποστηρίζεται από σταθερή οικονομική ανάπτυξη και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

2. Οικονομική Ανάπτυξη

Η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε., με εκτιμώμενη ανάπτυξη 3,4% για το 2024, ενώ δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019. Η ανεργία μειώνεται σταθερά, αναμένεται να φτάσει το 9,3% στα τέλη του 2024, ενώ η ανοδική πορεία της απασχόλησης διαφαίνεται να συνεχιστεί.
Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε σωρευτικά κατά 22,9% την περίοδο 2019-2023, ξεπερνώντας τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού (13,1%). Αυτή η βελτίωση ενισχύει τη βιωσιμότητα της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας.

3. Τραπεζικός Τομέας και Δανεισμός

Μείωση παρατηρείται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που πλέον αντιστοιχούν στο 34% των συνολικών δανείων, από 52% το 2019. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση τραπεζικών προμηθειών και την αύξηση της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στόχος είναι η ελάφρυνση των πολιτών και η διευκόλυνση πρόσβασης σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

4. Κοινωνική Πολιτική και Ανάπτυξη Υποδομών

Η κυβέρνηση προχωρά με αυξημένες δαπάνες σε κρίσιμους τομείς, όπως:

Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας μειώθηκε από 29% το 2019 σε 26,1% το 2023, ενώ οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξάνονται σταθερά.

Διαβάστε ακόμη 

Στο τραπέζι νέα νομοθετική παρέμβαση για τις τραπεζικές προμήθειες 

Economist: Στο top 5 των κορυφαίων οικονομιών η Ελλάδα και το 2024 (πίνακας) 

Τακτοποιήσεις για 15.000 ακίνητα των servicers και των τραπεζών 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version