search icon

Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Η επενδυτική βαθμίδα περνά από την αξιολόγηση της Moody’s

Το «κλειδί», σχετικά με το αν θα είναι θετική η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου, ίσως να βρίσκεται στο ότι η Moody’s έδωσε επενδυτική βαθμίδα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας μας

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Moody’s σήμερα Παρασκευή (13/9), καθώς ο οίκος πρόκειται να ανακοινώσει την νέα αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία. 

Σύμφωνα με την Societe Generale, ο οίκος αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσει τις προοπτικές της αξιολόγησης Ba1 της Ελλάδας σε θετικές, από σταθερές, ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, στα επόμενα reviews του.

Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba1 με προοπτικές «σταθερές» εδώ και έναν χρόνο, επιβεβαιώνοντας έτσι πως είναι ο πιο αυστηρός διεθνής οίκος, συγκριτικά με τους υπόλοιπους τρεις που αναγνωρίζονται εξίσου από την ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody’s είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της οικονομίας στις 13 Σεπτεμβρίου του 2023, από τη βαθμίδα Ba3 στη βαθμίδα Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική έπειτα από δύο χρόνια συνεχών αναβολών των αξιολογήσεών της.

Ωστόσο, νωρίτερα οι οίκοι DBRS και SCOPE είχαν κατατάξει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το ελληνικό αξιόχρεο δίνοντας σήμα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές μετά από 13 χρόνια, κάτι που επικύρωσε αργότερα και ο οίκος S&P.

Στην πρώτη αξιολόγηση του 2024, ο οίκος διατήρησε την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba1 διατηρώντας την αξιολόγηση της οικονομίας «σταθερή». Στην αξιολόγηση του Μαρτίου, η Moody’s επιβεβαίωσε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λόγω του ευνοϊκού του προφίλ και των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, παρότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Ο οίκος επικύρωσε ακόμη την ανοδική πορεία της οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 2,3% για το 2025.

Τόνιζε μάλιστα ότι τα κεφάλαια της Ε.Ε. και οι ιδιωτικές επενδύσεις, μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, θα συμβάλουν στην άνοδο της δυνητικής ανάπτυξης και θα αντισταθμίσουν σε κάποιον βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.

Ο οίκος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων για να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επιταχύνει τη μείωση του χρέους.

Αν και η Moody’s επεσήμανε το πρόβλημα του υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο υπογράμμιζε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να διορθωθεί.

Το «κλειδί» σχετικά με το αν θα αναβαθμιστεί τελικά η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ίσως να βρίσκεται στο ότι η Moody’s έχει αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τελευταίες την Εθνική και την Πειραιώς μόλις ένα μήνα πριν, στις 8 Ιουλίου.

Ο ρόλος της DBRS

Πάντως ο καναδικός οίκος DBRS στη δική του αξιολόγηση, την προηγούμενη Παρασκευή, έδωσε ένα ακόμη σήμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αναβαθμίζοντας σε θετικό το outlook από σταθερό.

Η Morningstar DBRS, όπως συμπληρώνει, θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας εάν είχε συμβεί ένα ή συνδυασμός από τα ακόλουθα:

Η DBRS προέβλεψε ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,5% για το 2025. Παράλληλα σημείωσε πως η δημοσιονομική πολιτική, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Επικύρωσε επίσης την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πολιτική σταθερότητα.

Ωστόσο όπως ακριβώς και η Moody’s, έτσι και η DBRS, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο ώστε να διατηρήσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μετά την Moody΄s σήμερα το βράδυ, αναμένεται η αξιολόγηση της Standard & Poor’s, στις 18 Οκτωβρίου, ενώ στις 22 Νοεμβρίου παίρνει σειρά η Fitch. Ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος θα “κλείσει” με την Scope που θα ανακοινώσει εκ νέου την αξιολόγησή της στις 6 Δεκεμβρίου.

Exit mobile version