Νέους και μετρήσιμους στόχους βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όχι μόνο για το όφελος του κράτους από τους φορολογικούς και άλλους ελέγχους που διεξάγει καθημερινά, αλλά και σε σχέση με το κόστος που αυτοί έχουν για το δημόσιο.

Ενώ όμως «ανεβάζει ταχύτητες» και τις απαιτήσεις της για τον ελεγκτικό μηχανισμό, η ΑΑΔΕ προχωρά και ένα βήμα πιο μπροστά, θεσμοθετώντας και την καθιέρωση μιας έρευνας ικανοποίησης συναλλασσόμενων με την Α.Α.Δ.Ε., η οποία θα γίνεται κάθε χρόνο, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του φορολογούμενου πολίτη και των επιχειρήσεων.

Με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, βάζει ψηλά τον «πήχη» της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της ΑΑΔΕ, ώστε να αποφέρουν και, τουλάχιστον, τα πενταπλάσια έσοδα από όσο κοστίζουν!

Με βάση τις νέες υποχρεώσεις που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, όλες οι φορολογικές, τελωνειακές και άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα αξιολογούνται αν εφαρμόζουν τα εξής κριτήρια:

– να επιτυγχάνουν στο 100% τους στόχους εσόδων που τους τίθενται ανά έτος

τα συνολικά έσοδα της ΑΑΔΕ να αυξάνονται κάθε χρόνο, όχι μόνον αναλογικά με βάση την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά όλο και περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ

οι ετήσιες εισπράξεις από φορολογικούς ελέγχους να υπερκαλύπτουν το κόστος ελέγχου τουλάχιστον κατά 5 φορές προς 1. Στο κόστος ελέγχου θα περιλαμβάνεται τόσο το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, όσο και οι λοιπές δαπάνες για τη διενέργεια των ελέγχων (πχ καύσιμα για μετακινήσεις, έξοδα διανυκτέρευσης εκτός έδρας κλπ).

τουλάχιστον το 85% όλων των πληρωμών για Φόρο Εισοδήματος (ΦΠ και ΝΠ), ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ (βάσει δηλώσεων) να γίνεται εμπρόθεσμα

να αυξάνεται κάθε χρόνο το ποσοστό εισπράξεων έναντι των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία

να αυξάνεται κάθε χρόνο το ποσοστό των ελεγκτών βεβαίωσης ως προς το συνολικό προσωπικό της Φορολογικής Διοίκησης.

Τα δικαιώματα του πολίτη

Από την άλλη, καθιερώνεται και ετήσια έρευνα ικανοποίησης συναλλασσόμενων. Στόχος είναι, με βάση την έρευνα αυτή, να βελτιώνεται κάθε χρόνο το ικανοποίησης των συναλλασσόμενων με την Α.Α.Δ.Ε., με “έτος βάσης” τη μέτρηση που θα γίνει για το 2024.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ορίζονται και οι απαιτήσεις για βελτίωση των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης, ως εξής:

– τουλάχιστον το 95% των αιτημάτων επιστροφής φόρων να διεκπεραιώνονται και να ικανοποιούνται αυτοματοποιημένα.

– πάνω από 70% των διασαφήσεων στις εισαγωγές και εξαγωγές να εκκαθαρίζονται μέσα σε μία ώρα.

να μειώνεται όλο και περισσότερο, χρόνο με το χρόνο, το «στοκ» των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

σταδιακή αύξηση 1% ετησίως των εκδοθέντων Δελτίων Χημικής Ανάλυσης εντός 30 ημερολογιακών ημερών.

– το ποσοστό εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού να ανέρχεται σε τουλάχιστον 20%.

Έλεγχοι παντού

Ειδικά στους ελέγχους και για τη σταδιακή κατ’ έτος μείωση του κενού ΦΠΑ (VAT GAP), η απόφαση Πιτσιλή βάζει τους εξής στόχους στις ελεγκτικές υπηρεσίες:

– Σταδιακή κατ’ έτος αύξηση της εισπραξιμότητας από ελέγχους, σε σχέση με τα ποσά που βεβαιώθηκαν (καταλογίστηκαν) από αυτούς, ώστε να μη μένουν τα έσοδα «στα χαρτιά».

– Σταδιακή αλλά συνεχή κατ’ έτος μείωση του κενού φόρου στα καπνικά προϊόντα.

– Σταδιακή κατ’ έτος μείωση των υποθέσεων φορολογικού ελέγχου, για τις οποίες γίνεται προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ΔΕΔ.

τουλάχιστον 5% των μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης να διενεργείται στοχευμένα σε φορολογούμενους με παραβατική συμπεριφορά και όχι «στα τυφλά».

– το ποσοστό των τελωνειακών ελέγχων δίωξης με διαπίστωση παράβασης να μην είναι μικρότερο από 7%.

– τουλάχιστον 20% των «εκ των υστέρων» ελέγχων από Τελωνεία και ΕΛΥΤ να οδηγεί σε διαπίστωση παράβασης

– το ποσοστό των ελέγχων εξαγωγών να κυμαίνεται από 3% έως 5%

– το ποσοστό των ελέγχων εισαγωγών να κυμαίνεται από 15% έως 30%.

– Το ποσοστό των συμμορφούμενων επιχειρήσεων παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων με την ισχύουσα νομοθεσία να ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 96% στο σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, μετά την παρέλευση ενός τριμήνου από τον έλεγχο.