Εισπράττει ΕΝΦΙΑ και επιστρέφει… «Fuel Pass 2» η κυβέρνηση. Η «εκτός προγράμματος» υπερείσπραξη 800 εκατ. ευρώ από πληρωμές φόρους ακινήτων που δεν είχαν προϋπολογιστεί για τον μήνα Μάιο (σσ: ο προϋπολογισμός ανάμενε πληρωμές από Σεπτέμβριο) φέρνει έσοδα «από το παράθυρο» που θα τροφοδοτήσουν τα έκτακτα μέτρα επιδότησης αγοράς καυσίμων που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το «sequel» των επιδοτήσεων καυσίμων («Fuel Pass 2») ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι:
«η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται και τον Μάιο παρά τις αντιξοότητες. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 1,162 δισ. ευρώ της υπερείσπραξης φόρων, τα 800 εκατ. ευρώ ήταν πληρωμές για ΕΝΦΙΑ. Και εξ αυτών τα 699 εκατ. ευρώ φαίνεται πως ήταν για εφάπαξ εξόφληση του συνολικού φόρου των πολιτών. Απομένουν έτσι 1 δισ. ακόμα από τα 1,8 δισ. που προϋπολογίζονται ότι θα εισπραχθούν συνολικά για φέτος σε 8 δόσεις -μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023.
Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, παρουσιάζεται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,485 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,913 δισ. ευρώ. Δηλαδή εκτός από τα 800 εκατ. ευρώ «ουρανοκατέβατα» έσοδα ΕΝΦΙΑ το Μάιο, το πρωτογενές έλλειμμα είναι 1,6 δισ. ευρώ μικρότερο από το προϋπολογισθέν. Αλλά το «μαξιλάρι» αυτό έχει ουσιαστικά δεσμευθεί για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες (18-600 ευρώ αναδρομικά μέσω της πλατφόρμας Power Pass) και την «ακύρωση» της ρήτρας αναπροσαρμογής από Ιούλιο και μετά.
Ειδικά κατά τον μήνα Μάιο 2022, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,597 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,188 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,096 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,339 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο, αλλά και εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων.
Αντίστοιχα όμως και οι επιστροφές εσόδων σε δικαιούχους, ανήλθαν σε 499 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (348 εκατ. ευρώ).
Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 173 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (95 εκατ. ευρώ).
Συνολικά στο πεντάμηνο το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,288 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,888 δισ. ευρώ ή 9,3% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24,468 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,461 εκατ. ευρώ ή 11,2% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20,680 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,910 δισ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,180 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 574 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,606 δισ. ευρώ).
Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,106 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 464 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,570 δισ. ευρώ).
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Αντίστοιχα οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 ανήλθαν στα 26,352 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (26,901 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 927 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 470 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 257 εκατ. ευρώ.
Μισό δισ. επιδόματα ακρίβειας
Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου, έχει ως εξής:
α) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 177 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 90 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,
β) επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 135 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων,
γ) επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 131 εκατ. ευρώ,
δ) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων και
ε) αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3,185 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 2,806 δισ. ευρώ.
Επιπλέον δόθηκαν σε μέτρα κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου:
α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 158 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
β) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 72 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
δ) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 113 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
ε) η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 60 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ και
στ) η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας εσόδων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Συγκριτικά με πέρυσι όμως, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 2,722 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: