Με τη «μεζούρα» των εσόδων από φόρους Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου «μετράει» το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια για ρυθμίσεις χρεών και έκτακτες παροχές πριν τις εκλογές.
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν πλήρη εικόνα για το αν ο Ιανουάριος οι έκανε «ποδαρικό» με καλές εισπράξεις κρατικών εσόδων για το 2023, αλλά και τα πρώτα στοιχεία για το αν μπήκε καλά και ο Φεβρουάριος.
Μέχρι να φανεί πάντως (αφού μετρηθεί και το ύψος των “γκολπόστ”) ποια είναι τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν για εξαγγελίες, στο υπουργείο Οικονομικών «παίζουν άμυνα» (και ως εκ της θέσεώς τους οφείλουν) απέναντι σε εισηγήσεις, αιτήματα και προσδοκίες για ακόμα πιο γενναιόδωρες έκτακτες παροχές και μέτρα, που θα τεθούν όλα σε ισχύ τον Μάρτιο ή λίγο πριν τις εκλογές.
Το μήνυμα που εκπέμπει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι «λαμβάνουμε τα βέλτιστα μέτρα όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά δεν μπορεί κανείς να καλύψει όλες μαζί τις ανάγκες που υπάρχουν» .
Έτσι, όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ έκτακτη «ρύθμιση –σκούπα» για χρέη σε Εφορία, Ταμεία και Δήμους, θέτοντας σαν βάση τουλάχιστον την ρύθμιση της πανδημίας με τις έως 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις.
Εισηγήσεις για περισσότερες δόσεις (80 ή 100 ή 120) μπαίνουν «στο ζύγι» των δημοσιονομικών επιπτώσεων που θα έχουν, γεννάται όμως και προβληματισμός αν πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών που φαίνεται να έχει εμπεδωθεί την τελευταία πενταετία.
«Φρένο» μπαίνει πάντως σε εισηγήσεις για έκτακτες παροχές σε συνταξιούχους. Αν και επίκειται το δίκαιο μέτρο να δοθεί έκτακτο επίδομα σε 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους που για διάφορους λόγους δεν έλαβαν απολύτως καμία αύξηση ή άλλο βοήθημα εν μέσω μεγάλης κρίσης ακρίβειας, προβληματισμός υπάρχει για το αν πρέπει και μπορεί να δοθεί και άλλο έκτακτο επίδομα Πάσχα στους υπόλοιπους συνταξιούχους.
Εκτός από τη δημοσιονομική στενότητα, στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν και τα εξής:
- οι περισσότεροι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση 1 ως 2 συντάξεις, ενώ δεν παίρνουν καθόλου αύξηση ούτε οι 130.000 εξ αυτών με προσωπική διαφορά, ούτε εκατομμύρια εργαζόμενοι και εν ενεργεία υπάληλοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- αν πάρουν έκτακτο επίδομα χιλιάδες χαμηλοισυνταξιούχοι, θα πρέπει να το πάρουν και εκείνοι οι 130.000 που θα λάβουν «επίδομα επειδή δεν πήραν επίδομα». Αλλιώς, αν δεν το πάρουν, θα αυξηθεί και πάλι η «προσωπική διαφορά» τους από τους υπολοίπους συνταξιούχους και σχεδόν ακυρώνεται η αξία του μέτρου της χορήγησής του σε αυτούς.
Ενδέχεται πάντως έτσι να δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα μόνο σε άτομα με αναπηρίες ή σε πιο στενή περίμετρο. Και αυτό διότι τις επόμενες ημέρες θα εξαγγελθούν και άλλα μέτρα που έχουν ωριμάσει ή έχουν ήδη δρομολογηθεί -και θα ωφελήσουν και τους συνταξιούχους- όπως:
- η έναρξη για αιτήσεις επιδότησης Market Pass, από την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα (15-20 Φεβρουαρίου) στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr
- επέκταση και ενίσχυση του Καλαθιού του νοικοκυριού, με νέα είδη που θα πωλούνται σε σταθερές ή φθηνότερες τιμές .
Μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθούν και άλλα επιδόματα για ένστολους, μείωση κρατήσεων στις συντάξεις εν αποστρατεία στρατιωτικών, αλλά ενδεχομένως και υιοθέτηση νέου (ενδιάμεσου) συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων που θα ελαφρύνει τη φορολογία στα έσοδα από ενοίκια, με τα οποία συμπληρώνουν χιλιάδες συνταξιούχοι το εισόδημά τους.
Διαβάστε ακόμη
Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα