Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα μέτρα που έχει λάβει από τον Μάρτιο, ήταν αποτελεσματική και αναλογική όσον αφορά την επιδίωξη του στόχου της για τη σταθερότητα των τιμών, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω κορονοϊού (PEPP), συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, καθώς και την ενίσχυση του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) εκτιμάται ότι μείωσαν τη μέση σταθμισμένη (με το ΑΕΠ) απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κατά περίπου 45 μονάδες βάσης (0,45 της ποσοστιαίας μονάδας).
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανάλυση, η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα συντηρητική, καθώς βασίζεται σε εκτιμήσεις για την ελαστικότητα των αποδόσεων κρατικών ομολόγων σε αγορές με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα αγορών κρατικών τίτλων (PSPP).
Τα στοιχεία μελετών, που εξετάζουν την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στις ανακοινώσεις για το PEPP, υποδηλώνουν μία μεγαλύτερη ελαστικότητα όσον αφορά τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σχέση με αυτή στο πλαίσιο του PSPP, η οποία πιθανόν αντανακλά τον πιο ευέλικτο σχεδιασμό του πρώτου.
«Συνεπώς, αν δεν υπήρχε το PEPP, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να είχαν ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», σημειώνει η ΕΚΤ.