Τις επιπτώσεις του πολέμου και του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία κάνει ειδική αναφορά στα «ευάλωτα σημεία» της Ελλάδας εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος (υψηλός πληθωρισμός, χαμηλότερη ανάπτυξη).
Στην αναθεωρημένη έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ο πόλεμος επηρεάζει την Ευρώπη και δημιουργεί μια σειρά αβεβαιοτήτων, οι οποίες βέβαια είναι ηπιότερες σε σχέση με την πανδημική κρίση του 2020.
Και πάλι, ωστόσο, οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών ανησυχιών έχουν ήδη αρνητικό αποτύπωμα στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα, το οποίο είχε μόλις αρχίσει να βελτιώνεται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Η αυξημένη μεταβλητότητα έχει μεγεθύνει τους κινδύνους ρευστότητας, ιδίως στις αγορές των εμπορευμάτων. Ωστόσο, η βασική απειλή για την ευρωπαϊκή σταθερότητα προέρχεται από τον μακροοικονομικό αντίκτυπο» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
Αυτό σημαίνει, προσθέτει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ότι δημιουργούνται επιπλέον προκλήσεις για τις υποχρεωμένες επιχειρήσεις, ιδίως σε χώρες οι οποίες έχουν πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να καταστούν πιο στοχευμένα.
Ξεχωριστή αναφορά κάνει και στην δρομολογούμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (η πρώτη αύξηση αναμένεται τον Ιούλιο), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωριστικού φαινομένου. Σύμφωνα με την ανάλυση, τα υψηλότερα επιτόκια δημιουργούν προκλήσεις για τις χώρες και τις επιχειρήσεις, με ήδη μεγάλο χρέος. Κι αυτό, διότι αυξάνουν το κόστος αναχρηματοδότησης και επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης.
«Για τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος. Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους των συγκεκριμένων χωρών ενδεχομένως θα επιδεινωθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τις λιγότερο υποχρεωμένες χώρες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, με την Ελλάδα να διατρέχει το υψηλότερο ρίσκο από την αύξηση των επιτοκίων.
Μεγάλες επιπτώσεις αναμένονται και στον προϋπολογισμό, με την κεντρική τράπεζα να τοποθετεί τη χώρα στην «κόκκινη ζώνη» όσον αφορά την αναθεώρηση του στόχου για το φετινό έλλειμμα, το οποίο θα είναι υψηλότερο σε σχέση με προηγουμένως (Οκτωβρίου 2021). Ο λόγος αφορά τη διατήρηση των μέτρων στήριξης, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών από το αρνητικό κοκτέιλ στην οικονομία.
Στην ίδια κατηγορία, βέβαια, βρίσκονται κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Ισπανία, ενώ στο όριο φαίνεται ότι είναι η Αυστρία.
Όσον αφορά τα νοικοκυριά, η ΕΚΤ τοποθετεί την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση ως προς την αναλογία κόστους εξυπηρέτησης χρέους / διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων, περιορισμού του εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού και πιθανής μείωσης της αξίας των ακινήτων.
Για τις επιχειρήσεις, τέλος, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι οι υψηλότεροι κίνδυνοι εντοπίζονται σε χώρες με αυξημένο χρέος, μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων και έκθεση τραπεζών στο δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα, λοιπόν, κατατάσσεται στην πρώτη θέση, εμφανίζοντας το μεγαλύτερο μερίδιο εταιρειών με υψηλό κίνδυνο ως προς το χρέος και τα «κόκκινα δάνεια».
Διαβάστε επίσης:
Citigroup: Ψαλιδίζει περαιτέρω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη
«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας
Οι Γερμανοί ξανάρχονται – Ποια ακίνητα αγοράζουν στην Ελλάδα