Αποδεκτά θα συνεχίσουν να γίνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αποφάσισε και επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), στο πλαίσιο της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων της πανδημικής περιόδου.
Εν ολίγοις, τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται κατ’ εξαίρεση αποδεικτά από την ΕΚΤ ως επιλέξιμες εξασφαλίσεις, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες δυνατές απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.
Το λεγόμενο «waiver» των ελληνικών ομολόγων θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, για όσο διάστημα συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις των ελληνικών τίτλων, οι οποίοι είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, γνωστού και ως PEPP.
Η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται απολύτως αναμενόμενη, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει τη λήψη ειδικών μέτρων για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, παρά τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης. Ας σημειωθεί ότι απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται σήμερα 2,77%, αισθητά υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 2021.
Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε τον Μάρτιο να ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του 2020, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού και επιστροφής στην κανονικότητα. Αυτή η χαλάρωση θα πραγματοποιηθεί σε τρία βήματα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024. Συγκεκριμένα:
Πρώτο βήμα: Από τις 8 Ιουλίου 2022, η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση των τίτλων, οι οποίοι γίνονται αποδεκτοί ως εχέγγυα, περιορίζεται από το 20% στο 10%. Παράλληλα, η ΕΚΤ δεν θα διατηρήσει την επιλεξιμότητα τίτλων, των οποίων οι αξιολογήσεις επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο. Τρίτον, η κεντρική τράπεζα θα αποκαταστήσει το όριο έκδοσης ανασφάλιστου τραπεζικού χρέους από το 10% στο 2,5%.
Δεύτερο βήμα: Από τον Ιούνιο του 2023, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ένα νέο «κούρεμα» στα εχέγγυα, με βάση το επίπεδο ανοχής κινδύνου, το οποίο υπήρχε προ-πανδημίας, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10%, η οποία ισχύει για τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
Τρίτο βήμα: Από τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα αποσύρει όλα τα μέτρα χαλάρωσης, τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας της πανδημίας και αφορούσαν τους τίτλους – εχέγγυα.
Διαβάστε επίσης:
Ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν «φωτιά» στην ενέργεια
Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία