Η επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια στις 17 Απριλίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα αποκαλύψει αν η στάση αναμονής θα ξεκινήσει τώρα, πριν το επιτόκιο φτάσει το 2%, ή αν θα προηγηθεί ακόμα μία μείωση κατά 0,25%. Στο εσωτερικό της ΕΚΤ υπάρχουν πλέον διαφορετικές απόψεις, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει πως η τράπεζα δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις. Το υπογράμμισε και στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που η πτώση του πληθωρισμού ενισχύει ξανά τα σενάρια νέας μείωσης.

Η Λαγκάρντ είχε υιοθετήσει την ίδια στρατηγική μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, οπότε και το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο 2,50%. Τότε έκανε σαφές πως κάθε επόμενη απόφαση θα βασίζεται αποκλειστικά στα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, κάτι που ερμηνεύθηκε ως μερική στροφή πολιτικής, χωρίς όμως να διατυπωθεί με καθαρότητα.

Η τακτική αυτή οδήγησε τις αγορές να εκτιμήσουν πως ενδεχομένως η ΕΚΤ να σταματήσει τις μειώσεις ήδη τον Απρίλιο, ιδίως εφόσον το επιτόκιο βρίσκεται σε πιο ήπια επίπεδα σε σύγκριση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας που παραμένουν στα 4,25% και 4,50% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2024 -όταν ξεκίνησε η νομισματική χαλάρωση- η ΕΚΤ έχει μειώσει έξι φορές το βασικό επιτόκιο καταθέσεων.

Αυτό το κλίμα επηρέασε το τριμηνιαίο Euribor, που σημείωσε άνοδο και πέρασε το 2,50%. Ωστόσο, από τις 14 Μαρτίου και μετά, η πορεία του άλλαξε εκ νέου και άρχισε να υποχωρεί.

Σήμερα, το Euribor διαμορφώνεται στο 2,387%, κάτω από το επιτόκιο της ΕΚΤ, ενώ και το ESTR – το αντίστοιχο του αμερικανικού overnight – υποχώρησε στο 2,417%. Αυτά τα σημεία ενισχύουν την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη μία μείωση 0,25% τον Απρίλιο.

Τι άλλαξε; Αφενός η ενίσχυση του ευρώ, που ανέκαμψε στα 1,09 δολάρια έναντι του δολαρίου. Αφετέρου, η αύξηση των αποδόσεων στα δεκαετή γερμανικά ομόλογα λόγω των σχεδίων για μεγάλες αμυντικές δαπάνες. Πάνω απ’ όλα, όμως, μετρά η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που υποχώρησε στο 2,3% τον Φεβρουάριο.

Παρόλα αυτά, η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στο Econostream ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των μειώσεων έως ότου φτάσει το επιτόκιο στο 2% εντός του 2024.

Αν η απόφαση λαμβανόταν σήμερα, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί βέβαιη μία ακόμα μείωση 0,25%. Επικαλείται τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά και τη συνεχιζόμενη επίδραση της περιοριστικής πολιτικής στην οικονομία. Ωστόσο, ως τον Απρίλιο μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα που να επηρεάσουν το Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως εξηγεί, η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα λειτουργεί αποπληθωριστικά, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δασμούς, αφού περάσει το πρώτο κύμα επιπτώσεων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, τα δύο σενάρια που θεωρούνται σήμερα επικρατέστερα είναι:

– Στάση τον Απρίλιο με διατήρηση του επιτοκίου στο 2,50%

– Ή συνέχιση της μείωσης στο 2,25% τον Απρίλιο και τελική στάση στο 2% τον Σεπτέμβριο.

Όλα είναι ανοιχτά, ωστόσο η εικόνα της γερμανικής οικονομίας παραμένει αρνητική, με ενδεχόμενο να περάσει και τρίτο διαδοχικό έτος ύφεσης.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και την Ισπανία αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Οι εξαγγελίες για στρατιωτικές δαπάνες δεν αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο, κάτι που εντείνει τις πιέσεις για ολοκλήρωση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους.

Διαβάστε ακόμη

Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη το 2026

Atalanta Marine: Μισό αιώνα πρωταθλήτρια στον θαλάσσιο τουρισμό

Το 2027 το νέο πάρκινγκ του «Ελ. Βενιζέλος» με 3.500 θέσεις στάθμευσης (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα