Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0 και το αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, με την ΕΚΤ να επιλέγει το «όπλο» των στοχευμένων δημοπρασιών αναχρηματοδότησης (ΤLTROs) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διαθέσει περισσότερα δωρεάν χρήματα σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και αύξηση του προγράμματος QE κατά 120 δισ. για το 2020. «Ένας προσωρινός “φάκελος” πρόσθετων αγορών ενεργητικού, ύψους 120 δισ. ευρώ θα προστεθεί έως τα τέλη του έτους» αναφέρει η ΕΚΤ.
Tα βλέμματα στρέφονται τώρα στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προανήγγειλε δράση αυτή την εβδομάδα, όταν είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από ένα οικονομικό σοκ παρόμοιο με αυτό που προκάλεσε η κρίση της τελευταίας δεκαετίας, εκτός εάν δράσουν άμεσα.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει τον ρόλο της. Ωστόσο, δεν έχει τα ίδια περιθώρια μείωσης επιτοκίων όπως η FED ή η Τράπεζα της Αγγλίας, υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι πιο δημιουργικοί με ένα πακέτο κινήτρων αρκετά τολμηρό ώστε να ενισχύσουν την οικονομία της ευρωζώνης και να την θωρακίσουν από την πανδημία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να πείσει εταιρείες, νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικές αγορές πως είναι πρόθυμη και ικανή να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Λαγκάρντ τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη ηγεσίας. Η απόφαση περιπλέκεται από την πτώση στα χρηματιστήρια που συνεχίστηκε μετά και τις ανακοινώσεις Τραμπ για απαγόρευση των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.
Αναστέλλονται τα stress test του 2020
Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ένρια, ανακοίνωσε ότι τα stress test πάνε πίσω και ότι θα υπάρχει ρυθμιστική επιείκεια.
Θα αφήνει να έχουν οι τράπεζες χαμηλότερο επίπεδο κεφαλαίων από αυτό που κανονικά υπάρχει ως όριο.
Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργούν προσωρινά κάτω από τα επίπεδα κεφαλαίων που προσδιορίζονται στην οδηγία για το Pillar 2, το μαξιλάρι διατήρησης κεφαλαίων (CCB) και τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR).
Επίσης, θα επιτραπεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν εν μέρει κεφαλαιακά εργαλεία που δεν συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (CET1), όπως για παράδειγμα εργαλεία του Tier I ή του Tier II, για να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του Pillar II (P2R).
«Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν προσωρινά κάτω τα επίπεδα κεφαλαίου που ορίζουν οι οδηγίες, καθώς και τα επίπεδα ρευστότητας και διατήρησης κεφαλαίων», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση.
«Ο κορωνοϊός δείχνει να αποτελεί ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες. Τα εποπτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα στοχεύουν στο να στηρίξουν τις τράπεζες ώστε να υπηρετήσουν το ρόλο τους προς την οικονομία”, δήλωσε ο Αντρέα Ένρια.
Μπορεί να μην ήταν το σοκ και το δέος που οι αγορές ήλπιζαν, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή χαλάρωση στα μέτρα της ΕΚΤ.
Η εισαγωγή των διπλών επιτοκίων είναι αξιοσημείωτη – όπως και οι νέες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTRO III) οι οποίες για την περίοδο (Ιούνιος του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021), θα έχουν επιτόκιο 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο που εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να πληρώνονται από την ΕΚΤ με τη μορφή δανείου και
με τη σειρά τους θα δανείζουν στην πραγματική οικονομία – και με αρνητικά επιτόκια.
Η ΕΚΤ έλαβε μια σταθερή θέση απέναντι στα επιτόκια, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για την περαιτέρω μείωση τους, αλλά υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σχολιάζει η αναλύτρια μάκρο του Bloomberg, Λάουρα Κούπερ.