Το συνεχώς θερμότερο κλίμα οδηγεί σε συχνότερα και πιο καταστροφικά ακραία κλιματικά φαινόμενα, με σημαντικό οικονομικό κόστος. Οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα παγκοσμίως ενάντια στην κλιματική αλλαγή υπολείπονται κατά πολύ των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών.
Ως εκ τούτου, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εμποδίσει τις κεντρικές τράπεζες να εκπληρώσουν την πρωταρχική τους εντολή, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση που δημοσιεύεται στο blog της ΕΚΤ, στην οποία αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η θερμοκρασία που αυξάνεται όλο και περισσότερο, επηρεάζει τις τιμές, την οικονομία, αλλά και το έργο των κεντρικών τραπεζών.
Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, τα καλοκαίρια με υψηλότερη θερμοκρασία από τη συνηθισμένη μπορούν να επηρεάσουν τόσο τον πληθωρισμό, όσο και τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα των τιμών.
Έπειτα από έρευνα της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι ο ακραίος καύσωνας που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2022 αύξησε τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρώπη κατά περίπου 0,7%. Στο μέλλον, η επίδραση αυτή μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονη, καθώς η ΕΚΤ εκτιμά ότι σε ένα ακραίο καλοκαίρι του 2060 ο πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 1,8%, σε σχέση με ένα υποθετικό σενάριο χωρίς καμία κλιματική αλλαγή.
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι μπορεί να επηρεαστεί και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, πιθανόν επειδή οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων αυξάνουν τις τιμές στα εστιατόρια και τα καφέ -αλλά και επειδή οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό επηρεάζονται εντονότερα όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.
Πιθανή πτώση στην παραγωγή
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και άλλες βασικές οικονομικές μεταβλητές που έχουν σημασία για τη νομισματική πολιτική και τις τιμές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει την αύξηση της παραγωγής, καθώς οι πλημμύρες και οι καταιγίδες μπορούν να καταστρέψουν εργοστάσια, μηχανήματα και υποδομές.
Ακόμη, οι μειωμένες χιονοπτώσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των χιονοδρομικών πεδίων στην Ευρώπη, ενώ πολλές μεσογειακές περιοχές μπορεί να γίνουν πολύ θερμές για τον καλοκαιρινό τουρισμό ή και να απειληθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες απειλούν και τη γεωργική παραγωγή, όπως άλλωστε και η ξηρασία και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις, με όλα όσα συνεπάγονται για την οικονομία. Εκτός από τη γεωργία, η ξηρασία έχει ήδη επηρεάσει και τις μεταφορές, καθώς τα τελευταία χρόνια ο Ρήνος έχει γίνει σχεδόν απρόσιτος για πολλά ποταμόπλοια που μεταφέρουν φορτία, με αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού. Παρόμοιοι περιορισμοί υπήρξαν και στη διώρυγα του Παναμά το καλοκαίρι του 2023.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι λιγότερο παραγωγικός στη ζέστη, καθώς μπορεί να εργαστεί πιο αποτελεσματικά όταν η θερμοκρασία βρίσκεται περίπου στους 19-22°C. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρεται και στο διάταγμα που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2023, για περιορισμό της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους ορισμένες ημέρες, προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ