search icon

Οικονομία

«Έκρηξη» δημοσίων επενδύσεων 10 δισ. ευρώ το 2022

Αναπτυξιακή "βόμβα" μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης - Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από καταβολής ελληνικού κράτους

Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από καταβολής ελληνικού κράτους, που ξεπερνά και σε απόλυτα νούμερα αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα και εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα ρίξει στη μάχη της Ανάκαμψης η κυβέρνηση το 2022.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του newmoney.gr εχθές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αποκάλυψε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ότι εφέτος η χώρα θα επιδιώξει να εισπράξει τα διπλάσια κονδύλια, δηλαδή 7,8- 7,9 δισ. ευρώ αντί 3,9-4 δισ. που προβλέπονταν κανονικά για τη χώρα.

Ωστόσο το πραγματικό επενδυτικό «μπουμ» έρχεται το 2022! Τότε σχεδιάζεται η χώρα να δαπανήσει 10 δισ. ευρώ σε μια χρονιά. Στόχος φιλόδοξος γιατί ούτε με τα ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και ΚΠΣ δεν είχε καταφέρει να κινήσει ποτέ παραπάνω από 5 ή 6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για επενδύσεις, το πολύ.

Πρακτικά έτσι, θα πρέπει «με το καλημέρα» της νέας χρονιάς να «βρέξει χρήμα» για δημόσιες επενδύσεις, όσο ποτέ ξανά δεν είχε απορροφήσει η χώρα!

Και με μία μεγάλη διαφορά: το 2022 οι δαπάνες θα δίδονται βάσει σχεδίου για Ανάπτυξη, και όχι όπως φέτος και πέρυσι για ανάσχεση της ύφεσης λόγω εκτάκτων συνθηκών και πανδημίας Covid-19, με έκτακτα μέτρα «μιας χρήσης» όπως Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού 534 ευρώ κλπ.

Κρατικές Επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο που θα μείνουν, είχε η χώρα να ζήσει δεκαετίες. Ακόμα και πριν ή μετά το 2004, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν ξεπερνούσε τα 4 δισ. (με ΑΕΠ στα 140-150 δισ. ευρώ τότε) ενώ το 2022 με το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ με ΑΕΠ της χώρας που κινείται μεταξύ 170-180 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης το 2022 και στα επόμενα χρόνια, έχει καταθέσει προς έγκριση στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση και έχει αποσπάσει ήδη εύσημα διεθνώς, όπως από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που το χαρακτήρισε σαν «ένα από τα καλύτερα» που έχουν ήδη δομηθεί και υποβληθεί.

Η συζήτηση για την έγκρισή τους, αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο στο Συμβούλιο υπουργών του Ecofin.

Διαβάστε ακόμα:

Pictet: Στα άδυτα της ελβετικής τράπεζας των super rich

Πόσα χρήματα πρέπει να έχεις στις ΗΠΑ για να θεωρείσαι ευκατάστατος; – Έχουμε την απάντηση

Η… νεκρανάσταση της Hertz: Ράλι 68% στη μετοχή μιας χρεοκοπημένης εταιρείας

Exit mobile version