Δικαιοσύνη για να μην ταλαιπωρούνται άδικα πολίτες και λογιστές αποδίδει -και πάλι- η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ. Στις 29 Ιουλίου, ελάχιστες μέρες πριν εκπνεύσει και η τελευταία παράταση υποβολής των φετινών δηλώσεων (έληξε στις 2/8) η ΔΕΔ δικαίωσε πολίτη που είχε υποβάλει εμπρόθεσμα τη δική του φορολογική δήλωση με όσα στοιχεία γνώριζε, αλλά η Εφορία του επέβαλε πρόστιμο φέτος σαν να ήταν εκπρόθεσμος, ενώ εκπρόθεσμο ήταν το Κράτος και ο ΕΦΚΑ που δεν είχε στείλει εγκαίρως τα ενημερωτικά αποδοχών για αναδρομικά… του 2018!

Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που διαπιστώθηκε και φέτος: πολίτες και λογιστές πιέζονται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για να μη δοθεί παράταση, χωρίς οι φορείς μισθοδοσίας να έχουν αποστείλει στοιχεία εισοδήματος (ή έχουν στείλει ελλιπή) με αποτέλεσμα να δέχεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ο πολίτης που έκανε κανονικά τη δήλωση όπως του ζητήθηκε, ενώ δεν επιβάλλεται καμία κύρωση στον φορέα που αμέλησε να δώσει τα σχετικά στοιχεία πριν ανοίξει το Taxisnet για υποβολές δηλώσεων.

Ανάλογο πρόβλημα φέτος είχαν (ή θα ανακαλύψουν εκ των υστέρων πως έχουν) πχ αστυνομικοί ή δημοτικοί υπάλληλοι που έκαναν δηλώσεις Ε1 και πήγαν διακοπές, αλλά τέλη Ιουλίου αναρτήθηκαν ενημερωτικά αποδοχών με την εκλογική αποζημίωση που έλαβαν για τις εκλογές του 2023!

Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κυρώσεις και σε φορείς του δημοσίου που τυχόν κωλυσιεργούν (πχ υπουργεία, ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΤΑ κλπ). Για παράδειγμα, θα μπορούσε να καταβάλει πρόστιμο ο κάθε φορέας και να αποδίδεται στον πολίτη που ταλαιπωρείται -έστω και συμβολικά. Ή, όπως ζητούν λογιστές, να έχει τουλάχιστον μια ειδική προθεσμία παράτασης ο υπόχρεος για να κάνει διορθώσει τη λάθος δήλωση, εφόσον δεν ευθύνεται ο ίδιος. Αν και εφόσον αποφασιστούν τελικά, τα μέτρα θα αφορούν τις δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου και όχι όσους ταλαιπωρήθηκαν μέχρι φέτος.

Διαφάνεια και έλεγχος με τη ΔΕΔ

Ευτυχώς για τα θύματα αυτής της κατάστασης, η ΔΕΔ έχει εκδώσει ευνοϊκές αποφάσεις, οι οποίες αναρτώνται δημόσια στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι στα τελευταία 11 χρόνια η ΔΕΔ έχει εκδώσει συνολικά 69.827 αποφάσεις (για ελέγχους και πρόστιμα από το 2013 μέχρι και τα μέσα του 2024). Εξ αυτών οι 21.500 δικαιώνουν τους πολίτες (σχεδόν 1 στις 3) και στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ έχουν αναρτηθεί ήδη 69.651 αποφάσεις, με το πλήρες ιστορικό και σκεπτικό τους -και με αποσιώπηση μόνο των ονομάτων για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών!

Για παράδειγμα μία από τις τελευταίες αποφάσεις που αναρτήθηκε 29/7/2024 (ΔΕΔ Αθηνών 1910), αφορά φορολογούμενο που έλαβε αναδρομικά του 2018 και 2019:

  • ίδιος δήλωσε όσα έγραφε το ενημερωτικό αποδοχών και ήταν προσυμπληρωμένα στη δήλωσή του, ως όφειλε.
  • τέλη του 2023 έγιναν μαζικά διασταυρώσεις λίγο πριν παραγραφεί λόγω πενταετίας το φορολογικό έτος 2018. Και η η αρμόδια ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων «ανακάλυψε» ότι ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε την ΑΑΔΕ (αλλά όχι τον πολίτη) ότι το έτος 2018 έλαβε αναδρομικά 563,14 ευρώ και για το 2019 974,60 ευρώ.
  • 31 Ιανουαρίου 2024 η ΔΟΥ ειδοποίησε τον φορολογούμενο (όπως μαζικά γίνεται κάθε χρόνο) ότι έχει εις γνώσιν της στοιχεία ότι έπρεπε να πληρώσει 136,33 ευρώ περισσότερο φόρο για το 2018 και 235,85 ευρώ για το 2019.
  • Για τα ποσά αυτά όμως, του ζητούσε να πληρώσει και προσαυξήσεις 117 ευρώ (52,74 για το 2018 και 64,55 για το 2019)! Αντί δηλαδή να λάβει τα αναδρομικά του εντόκως από το Κράτος για τα 1437,74 ευρώ που πήρε με καθυστέρηση, κλήθηκε να πληρώσει φόρο 372,18 ευρώ, αλλά… και πρόστιμο επιπλέον 117,29 ευρώ. Δηλαδή το Κράτος ήθελε να εισπράξει φόρους και τόκους 489,47 ευρώ ή…. το 1/3 από τα χρήματα που πήρε ο πολίτης.
  • Μέσα σε 30 μέρες ο φορολογούμενος άσκησε δωρεάν ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΕΔ. Εξηγούσε ότι «δε φέρει υπαιτιότητα για την εκπρόθεσμη υποβολή των υπό κρίση τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2018 και 2019 αντίστοιχα, καθώς ο αρμόδιος φορέας και πιο συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ, απέστειλε τις σχετικές βεβαιώσεις ετεροχρονισμένα, μετά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ως άνω φορολογικών ετών και χωρίς να τον ενημερώσει περί αυτού, με αποτέλεσμα να λάβει γνώση της διαδικασίας και των ποσών των 563,14 € και 974,60 €, αντίστοιχα, εκ των υστέρων από την ΑΑΔΕ.

Η ΔΕΔ έκρινε ότι, με βάση μια σειρά νόμους και διατάξεις, δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση και δεν πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

Οι λόγοι είναι καταγεγραμμένοι δημόσια για να τους γνωρίζουν και όσοι άλλοι αδικούνται για τους ίδιους λόγους:

• «Οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα εξαιτίας εκπρόθεσμης έκδοσης ή διόρθωσης της βεβαίωσης αποδοχών/ αμοιβών/ εισοδημάτων από τον αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησης βεβαίωσης εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κ.λπ. και όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, θεωρούνται
εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. χωρίς πρόστιμα και τόκους εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον φορέα».

• «Όταν αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. εκπρόθεσμα ή διορθώνεται βεβαίωση από τον φορέα, τότε ο φορέας ενημερώνει υποχρεωτικά τον φορολογούμενο ότι έχει εκδοθεί βεβαίωση» και συνεπώς έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση. Στην εν λόγω περίπτωση, τέτοια ειδοποίηση ο φορέας έπρεπε να του είχε αποστείλει από το 2020. Αλλά αυτός ενημέρωσε μόνο την ΑΑΔΕ και όχι τον πολίτη!

Διαβάστε ολόκληρη η απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΔ: http://www.publicrevenue.gr/elib/view?d=/gr/ded/2024/1910_en_ath/

Διαβάστε ακόμη:

Οι business του Ερντογάν στην Αφρική – Γιατί η Τουρκία επεκτείνει την παρουσία της

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Ένας στους δύο δήλωσε μηνιαίο εισόδημα… 268 ευρώ

Γιατί η αγορά έχει όλα τα μάτια στραμμένα στη Fed και στον Τζερόμ Πάουελ την ερχόμενη εβδομαδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ