Σταθερή κυβέρνηση με πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, είτε το Μάιο είτε τον Ιούνιο, προβλέπουν τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley.
Στο «debate» των οικονομικών αναλυτών, το βασικό σενάριο που θέτουν για την επομένη των εκλογών, είναι η πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο «καλό σενάριο», η Ελλάδα ανακτά άμεσα την επενδυτική βαθμίδα και προχωρά. Επί του παρόντος, το ενδεχόμενο οικονομικής και μεταρρυθμιστικής υποχώρησης συγκεντρώνει στις αναλύσεις τους μικρές πιθανότητες μόνο.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο:
- η Goldman Sachs σε σχόλιό της για τη χώρα μας προβλέπει ότι η Ελλάδα έτοιμη να κάνει «το τελικό βήμα» για την επενδυτική βαθμίδα. Το στηρίζει στο ότι «η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης». Για τις εκλογές της 21ης Μαΐου σημειώνει πως δύο είναι οι πιο πιθανές εξελίξεις: είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου με τη χρήση της ενισχυμένης αναλογικής, για την επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
- επίσης η Morgan Stanley, σε νέο report για την ελληνική οικονομία, προβλέπει ότι θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του α’ εξαμήνου του 2024, αλλά δεν αποκλείει να γίνει η έκπληξη και αυτό να συμβεί ακόμα και μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023. Προβλέπει απότομη πτώση του πληθωρισμού και ενδεχομένως ακόμα καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Για την έκβαση των εκλογών, αναφέρει ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο (απλή αναλογική) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη μετεκλογική αβεβαιότητα και πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας. Τα πιο πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Ενας συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται πιθανός μεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Μήνυμα πολιτικής σταθερότητος εκπέμπει και η Τράπεζα της Ελλάδος: «Χρειαζόμαστε κυβέρνηση μακράς πνοής και βεβαίως μια κυβέρνηση αποφασιστική, η οποία θα πάρει και τις δημοσιονομικές αποφάσεις που απαιτούνται, διότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που πρέπει. Δημοσιονομικά απέχουμε ακόμα από το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους. Επομένως, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» ανέφερε σε συνέντευξή του ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας . Και προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά» από την αντιπολίτευση.
«Κλειδί» για επιστροφή της οικονομικής ομαλότητας και εμπιστοσύνης –όπως αναφέρουν και οι ξένοι Οίκοι– αποτελεί και ο πληθωρισμός, που σημειώνει ραγδαία αποκλιμάκωση, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από όσο προέβλεπαν η κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί: από 10%-12% την άνοιξη πέρυσι, σε 3% τον Απρίλιο φέτος –που είναι και ο χαμηλότερος των τελευταίων 18 μηνών. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την ανάπτυξη, αλλά και την οικονομική και κοινωνική συνοχή που απαιτείται για τη συνέχιση και ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ