Λύσεις για την ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων αναζητά το υπουργείο Εργασίας για τις 300.000 και πλέον εκκρεμείς συντάξεις. Στο σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι ήδη σε εφαρμογή, με στόχο να μειωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, αναφέρθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021, στη Βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. Έτσι, στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις και προτάσεις ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες διεύρυνσης των δικαιούχων προσωρινής σύνταξης.
«Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού και τις πρωτοφανείς πιέσεις που ασκούνται σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση και κατατέθηκαν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε ο ΕΦΚΑ να είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω και με ταχύτερους ρυθμούς το πλήθος των εκκρεμοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Ωστόσο, όπως ανέφερε «το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν είναι κάτι που προέκυψε τους τελευταίους μήνες, ούτε καν τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία».
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σχέδιο για το αμέσως τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:
- τη δυνατότητα προσωρινής στελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με πρώην υπαλλήλους των Ταμείων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη στο θέμα της απονομής συντάξεων,
- τη συγκρότηση κλιμακίων εργαζομένων, με παροχή επιπλέον αμοιβών βασισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων,
- αποσπάσεις από άλλους φορείς του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 6 μηνών,
- την προσωρινή διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια,
- προσλήψεις νέων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ ώστε να απελευθερωθούν στελέχη με εμπειρία στην απονομή
- συντάξεων που τώρα απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες
- αλλά και αγορά φορητών υπολογιστών ώστε οι απασχολούμενοι μέσω τηλεργασίας υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μπορούν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι
Σημειώνεται ότι προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν, περιμένοντας την οριστική κύρια σύνταξη, περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, όταν εκκρεμούν περί τις 150.000 με 170.000 κύριες συντάξεις. Οι περισσότεροι δικαιούχοι σήμερα προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή.
Για παράδειγμα, προσωρινή σύνταξη δεν λαμβάνουν σήμερα όσοι:
- χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης
- έχουν οφειλές
- έχουν διαδοχική ασφάλιση, έχουν δηλαδή χρόνο σε πάνω από ένα Ταμείο – π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ
- προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ
Όπως αναφέρουν στελέχη των Ταμείων, στις περιπτώσεις – για παράδειγμα – της διαδοχικής ασφάλισης που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπολογισμού του ποσού της προσωρινής μόνο με τον χρόνο του βασικού φορέα ασφάλισης, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα περισσότερα χρόνια.
Όπως εξηγούν ειδικοί, σήμερα για να γίνει δεκτό το αίτημα της προσωρινής πρέπει κατ’ αρχήν να απαντήσει ο προηγούμενος φορέας, δηλαδή ο προτελευταίος, για τον χρόνο που υπάρχει εκεί και μετά να υποβληθεί η αίτηση για προσωρινή, διαφορετικά θα απορριφθεί.
Στο ίδιο πλαίσιο, μια δεύτερη εισήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δίνεται εν είδει προσωρινής σύνταξης το ποσό της εθνικής σύνταξης που είναι σταθερό και συνιστά τη βάση της οριστικής σύνταξης για όλους. Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Σύνταξη είναι 345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20ετία και άνω.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.
Διαβάστε ακόμη:
Τι σηματοδοτεί η νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου
Ελλάκτωρ: Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μπλοκάρει τη ΓΣ κατέθεσε η Invesco
Δρ Ιωάννης Κούστας: Δυναμική είσοδος με δεύτερη εταιρεία στην Wall Street