search icon

Οικονομία

Εκκρεμείς συντάξεις: Ο σχεδιασμός για την επίσπευση στην έκδοσή τους

Τι πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος

Η κυβέρνηση με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που… βαλτώνουν θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων.

Ειδικότερα, την εκπαίδευση 1.200 ιδιώτες (800) δικηγόροι και (400) λογιστές-φοροτεχνικοί ξεκινά ο e-ΕΦΚΑ από σήμερα 23 Αυγούστου, προκειμένου να συμβάλλουν σημαντικά στην έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. Η εκπαίδευση, που θα έχει διάρκεια ενός μηνός θα γίνει μέσω διαδραστικής πλατφόρμας, ενώ οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και οι επιτυχόντες θα ενταχθούν στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, φτάνοντας ήδη τις 3.600 με αποτέλεσμα η διοίκηση του φορέα να διευρύνει τη συμμετοχή στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης, εντάσσοντας 1.200 από 180 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι το χρόνιο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων οδεύει προς σταδιακή διευθέτηση καθώς οι ασφαλισμένοι θα μπορούν από τον Οκτώβριο κιόλας να απευθυνθούν σε αυτούς τους πιστοποιημένους ιδιώτες ώστε να αναλάβουν την έκδοση της σύνταξής τους είτε κύριας είτε επικουρικής.

Τι πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος

Κάθε ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης η είναι εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να αναθέσει την έκδοση της σύνταξής του από τον Οκτώβριο σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή των επαγγελματικών από 30 έως 80 ευρώ (την οποία πληρώνει εξ ολοκλήρου ο φορέας χωρίς να βαρύνετέ ο ασφαλισμένος) ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (π.χ. προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αμοιβή του επαγγελματία για τις βασικές πράξεις που θα απαιτηθούν για την επεξεργασία ενός συνταξιοδοτικού φακέλου θα ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά ασφαλισμένο.

Πρώτη προτεραιότητα η βεβαίωση χρόνου ασφάλιση

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, το πρώτο που πρέπει να ζητήσει ο ασφαλισμένος από τον επαγγελματία είναι βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, μια εργασία που πρέπει να προηγηθεί γιατί είναι χρονοβόρα, ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η εν λόγω βεβαίωση κοστίζει στον ΕΦΚΑ 40 ευρώ όταν αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ) και 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς

Επίσης απαραίτητη είναι η βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία (30 ευρώ). Σε περίπτωση οφειλών πρέπει να ζητήσει από τον επαγγελματία να υποβάλλει αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών (30 ευρώ).

Μία ακόμα εργασία που μπορεί να αναλάβει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας είναι να εκδώσει βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης (30 ευρώ).

Ως τελευταίο βήμα της επεξεργασίας του φακέλου του, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει από τον ιδιώτη να καταρτίσει σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης. Όπως προβλέπει ο νόμος, αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου. Η αμοιβή του ιδιώτη για το σχέδιο σύνταξης είναι 60 ευρώ. Αν η σύνταξη είναι διαδοχική στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

Διαβάστε ακόμα

Ανάλυση Goldman Sachs: Η καλοκαιρινή στασιμότητα και οι επενδύσεις της επόμενης ημέρας (γραφήματα) 

Τράπεζες: Στον δρόμο για τη Βουλή η ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου 

Bitcoin: Ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των 50.000 δολαρίων – Πρόβλεψη για $100.000

Exit mobile version