Μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδεται ψηφιακά, εντός μιας ημέρας, από την 1η Ιουνίου 2020. Σε πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία θα γίνεται το πρώτο βήμα για την «ψηφιακή σύνταξη», που φιλοδοξεί να θέσει τέρμα στην πολυετή σε κάποιες περιπτώσεις αναμονή για έκδοση σύνταξης.
Το θέμα, συζητήθηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Με τη νομοθετική ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του μητρώου του ΑΜΚΑ.
Στόχος, όπως γράφει η Καθημερινή, είναι να αλλάξουν κάποια πεδία στα μητρώα και να τοποθετηθούν τα απαραίτητα «κλειδιά», ώστε να επιταχυνθεί η διαλειτουργικότητά τους, κάτι που θα βοηθήσει στη διαδικασία επίσπευσης της έκδοσης και καταβολής συντάξεων, επιδομάτων και παροχών προς τους δικαιούχους.
Στόχος είναι το 34,37% των συντάξεων, από την 1η Ιουνίου 2020, να εκδίδεται ψηφιακά. Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν για τον συντονισμό των ενεργειών των υπηρεσιών των τριών υπουργείων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και «ψηφιακό μετασχηματισμό» του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επιταχυνθεί το συντομότερο δυνατόν η απονομή της σύνταξης. «Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία γίνεται σήμερα με τη συνδρομή και τον συντονισμό των δύο υπουργών, του κ. Θεοδωρικάκου και του κ. Πιερρακάκη, τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο συντονισμός της κυβέρνησης, η συνδρομή των υπουργών και η πολιτική πρωτοβουλία θα φέρουν πολύ γρήγορα καρπούς θεαματικούς πάντα προς διευκόλυνση των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Με την αναγραφή του ΑΜΚΑ σε όλα τα έγγραφα γίνεται το πρώτο βήμα για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων. Το επόμενο μεγάλο βήμα αναμένεται να ακολουθήσει τον Νοέμβριο με σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας», δηλαδή το εθνικό μητρώο ασφάλισης και ασφαλιστικής ικανότητας.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε πως θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία, μέσα από την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια με ένα νέο οργανωτικό σχήμα να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής τους. «Αλλάζουμε το μέλλον και αντιμετωπίζουμε μια παθογένεια δεκαετιών, τόνισε ο κ. Βρούτσης προσθέτοντας πως «με τα πρώτα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε οι εκκρεμείς συντάξεις και υποθέσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας συνολικά ξεπερνούν τις 450.000».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια με νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αφορά τη χρήση του μητρώου των πολιτών, το οποίο υπάγεται ως ηλεκτρονική δομή στο υπουργείο Εσωτερικών, νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει αμέσως με το πολυνομοσχέδιο που από κοινού καταθέτουμε με τους συναδέλφους τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να αξιοποιηθεί το μητρώο πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και να μπει στα στοιχεία πληροφόρησης και ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)».