search icon

Οικονομία

Έγκριση των θεσμών για 3 «καυτά» νομοσχέδια ζητά η κυβέρνηση

Ενστάσεις των θεσμών για αδήλωτα εισοδήματα, ακατάσχετο λογαριασμό και «κόκκινες» επιχειρήσεις - «Πάγο» για ελάφρυνση χρέους και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων - Στην Ατζέντα σήμερα «κόκκινα δάνεια» και οφειλές, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, αλλαγές στη Δημόσια διοίκηση και τα εργασιακά 

Του Κωστή Πλάντζου

Γεμάτη από πολλά, παράλληλα και κρίσιμα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που θα καθορίσουν την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, την τύχη της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και τις αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους, είναι η σημερινή ατζέντα των συσκέψεων στο Χίλτον. Υπό την πίεση του χρόνου μάλιστα σήμερα έχουν ξεκινήσει παράλληλες συναντήσεις των Θεσμών με υπουργούς σε δύο διαφορετικές αίθουσες του κεντρικού ξενοδοχείου. 

Η κυβέρνηση δίνει πλέον αγώνα δρόμου για να προωθήσει κομβικής σημασίας για τα έσοδα και την ανάπτυξη νομοσχέδια, προκειμένου να κλείσει συμφωνία για την δόση και να ανοίξει ο δρόμος για τις συζητήσεις για το χρέος, αλλά οι δανειστές θέτουν όρους και εμπόδια που προμηνύουν καθυστερήσεις και παγίδες σε πολλά επίπεδα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να τελειώνουν άμεσα με τα τρία «καυτά» νομοσχέδια που ετοιμάζει για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων στην εφορία, το «πλαστικό χρήμα» αντί μετρητών και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη των επιχειρήσεων.

Αναπτυξιακή ατζέντα, ΕΤΕΑΝ και Bad Bank

Νωρίς το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης παρουσίασαν στους θεσμούς το σχέδιο της κυβέρνησης για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας.

Μετά την περίπου τρίωρη συνάντηση ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν πως στη συνάντηση παρουσιάστηκε αναλυτικά το στρατηγικό σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και συζητήθηκε η προοπτική μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε ένα είδος αναπτυξιακής τράπεζας που θα σχεδιάζει και θα τρέχει αναπτυξιακά προγράμματα. Όπως σημείωναν μάλιστα οι πηγές η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο προς κατάθεση το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές απέκλεισαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας «κοινής bad bank», όπως φαίνεται να πιέζουν τραπεζικοί κύκλοι. 

Σε οτι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική, αυτή στηρίζεται και στην λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την Ανάπτυξη. 

Σύμμαχο στην προσπάθειά της η κυβέρνηση έχει και τον διοικητή της ΤτΕ κύριο Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος, στη συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής των θεσμών, έθεσε ξανά το αίτημα για χαλάρωση των στόχων για το πλεόνασμα. Εκείνοι όμως πέταξαν το «μπαλάκι» στο Eurogroup (εμμέσως δηλαδή στο Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), ενώ αποστάσεις από την θέση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη έσπευσε να τηρήσει και η ECB, μέσω διαρροών στο Reuters πως πριν από κάθε τέτοια συζήτηση, η Αθήνα πρέπει να λάβει όσα μέτρα έχει συμφωνήσει.

«Πάγο» από τους δανειστές στις συζητήσεις για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους διαπιστώνει όμως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Γιάννης Δραγασάκης, που εχθές διέβλεψε ότι οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν και για μετά το 2018, για αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη συνολικής διευθέτησης του χρέους για όλες τις χώρες με πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ.

Κοινωνικά μέτρα

Λίγη ώρα αργότερα, γύρω στις 12.30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση των θεσμών με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας και Πρόνοιας κ.κ. Γιώργο Χουλιαράκη και Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών οι δύο αναπλ. υπουργοί ενημέρωσαν τους θεσμούς για το σχεδιασμό και την πορεία της πρωτοβουλίας του υπ. Οικονομικών που στόχο έχει την ανεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του νέου θεσμού του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων

Αυτή την ώρα ο Ευ. Τσακαλώτος μαζί με τον αναπλ. υπ. Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής παρουσιάζουν την πορεία μετάβασης στην Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βάζουν εμπόδια στα δύο νομοσχέδια που έχει έτοιμα να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και το «πλαστικό χρήμα».

Οι δανειστές και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ειδικά το ΔΝΤ, θέλουν η ρύθμιση να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και ο φόρος με τα πρόστιμα για όσους δηλώσουν αναδρομικά τυχόν εισοδήματα από το 2000 και μετά, να φτάνει έως και το 120% του κεφαλαίου (φόρος και προσαυξήσεις)! Η κυβέρνηση όμως που ποντάρει πολλά στη ρύθμιση, φοβάται πως δεν θα έχουν όφελος ούτε οι ιδιώτες, ούτε το κράτος, εάν τα πρόστιμα είναι αποτρεπτικά «εξαφανίζουν» ολόκληρο το κεφάλαιο. Προτείνει έτσι μια λύση για φόρους και πρόστιμα έως 50% ή 60% το πολύ.

Αντιδράσεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Οι δανειστές αντιδρούν όμως και στη δημιουργία ενός «ακατάσχετου» λογαριασμού, όπως προβλέπει το σχέδιο Αλεξιάδη, για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, αντί για μετρητά. Οι δανειστές θεωρούν ευκαιρία για την εφορία και τα Ταμείου να βρίσκουν μαζεμένα χρήματα σε λογαριασμούς για να τα κατάσχουν άμεσα, από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην έχουν άλλα λεφτά για να καλύπτουν τρέχουσες υποχρεώσεις και λειτουργικά τους έξοδα (προμηθευτές,, μισθούς, ρευμα κλπ) με προοπτική να κλείνουν άμεσα κατά χιλιάδες.

Τα εργασιακά 

Στο τραπέζι εισέρχονται, πλέον, τα εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία από πέρυσι το καλοκαίρι αναβλήθηκαν για εφέτος, καθώς ξεκίνησε η συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Ο κ. Κατρούγκαλος υποσχέθηκε να δώσει μεγάλη μάχη, επικαλούμενος τα διεθνή στοιχεία και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στο οποίο αναφέρθηκε από την ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο η «μάχη» θα αρχίσει χωρίς την έκθεση που μάταια αναμενόταν μέχρι εχθές να φέρει το υπουργείο Εργασίας.

Δημόσια διοίκηση και «κόκκινα» δάνεια

Αργότερα, στις 15.00 περίπου οι υπουργοί κ.κ. Χ.Βερναδάκης και Γ. Χουλιαράκης θα συζητήσουν για τα μέτρα Μεταρρύθμισης στην Δημόσια Διοίκηση. Και εδώ αναμένεται σύγκρουση απόψεων, ιδίως με την πλευρά του ΔΝΤ –και όχι μόνον όμως.

Η νέα συνάντηση με την ομάδα του υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων πιθανόν να πάει για αύριο Πέμπτη. Η ελληνική πλευρά επιμένει ιδιαίτερα να κλείσει το θέμα, για να φέρει νέο νόμο στη θέση του «νόμου Δένδια» που καλύπτει όλα τα χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και Ταμεία. Το θεωρεί «ελβετικό σουγιά» που θα δώσει λύσεις στην ασφυξία της αγοράς και στην προσέλκυση ξενων επενδύσεων, που είναι κρίσιμα για να ανακάμψει το ταχύτερο η οικονομία.

Exit mobile version