«Παράθυρο» για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ 24% (και αναδρομικά) ανοίγει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με την εγκύκλιο αυτό (2053/2021) ορίζεται υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% στις παραστάσεις που μεταδίδονται ζωντανά διαδικτυακά. Ωστόσο, ανακύπτει και ζήτημα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να βοηθούν περαιτέρω οι φορείς πολιτισμού που στηρίζονται στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση των καλλιτεχνικών παραγωγών τους.
Συγκεκριμένα η νέα Εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, έρχεται να ερμηνεύσει (και το κάνει μάλλον θετικά για τους παραγωγούς Τέχνης) την πολύπλοκη νομοθεσία του ΦΠΑ -που είναι επίσης έσοδο της ΕΕ και υπόκειται σε κοινοτικές οδηγίες.
Κανονικά στα εισιτήρια για παραστάσεις και συναυλίες επιβάλλεται ΦΠΑ 6%. Από τη στιγμή όμως που απαγορεύτηκε η είσοδος κοινού λόγω πανδημίας, πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές βρήκαν σαν διέξοδο την μετάδοσή τους και εξ αποστάσεως παρακολούθησή τους διαδικτυακά από το κοινό.
Η διέξοδος αυτή ήταν μία κάποια λύση… Αλλά «σκόνταψε» στην νομοθεσία ΦΠΑ με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με 24%!
Αυτό αλλάζει όμως με το «παράθυρο» που άνοιξε η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Ξεκαθαρίζει ότι από 3.11.2020 ισχύει ΦΠΑ 6% εάν η μετάδοση γίνεται και παρακολουθείται ζωντανά, σαν να διεξαγόταν παρουσία κοινού στο θέατρο.
Ωστόσο, με βάση την κείμενη νομοθεσία, εξακολουθεί να ισχύει ΦΠΑ 24% εάν κάποιος πληρώνει για να παρακολουθήσει μία βιντεοσκοπημένη παράσταση. Και αυτό πρέπει ενδεχομένως να αλλάξει, εφόσον απαιτηθεί για λόγους περαιτέρω στήριξης του κλάδου.
Το σκεπτικό της απόφασης επικαλείται τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
- με τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» ανεστάλη από 3.11.2020, μεταξύ άλλων, η λειτουργία δραστηριοτήτων «Τέχνες του θεάματος (ΚΑΔ 90.01)» και «Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 90.04)» σε περιοχές που κατατάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου (μεταξύ αυτών σε Αττική και Θεσσαλονίκη).
- Ακολούθως, με την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342/6-11-2020 για τις δραστηριότητες «Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες», εφαρμόζεται για όλη την επικράτεια με ισχύ από 7.11.2020 το μέτρο της αναστολής προσέλευσης κοινού, με δυνατότητα διεξαγωγής αποκλειστικά προς τον σκοπό αναμετάδοσης (βιντεοσκόπησης/live-streaming) (στοιχ. 13, πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 σε συνδυασμό με την παρ. 3 της αμέσως ως άνω απόφασης).
- Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες για το κοινό είναι δυνατή μόνον σε περίπτωση ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming) ή βιντεοσκόπησης.
- Περαιτέρω, στην περίπτωση της ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming), και σε αντίθεση με τη βιντεοσκόπηση στην οποία εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, 24%, η πρόσβαση στις ως άνω εκδηλώσεις από τον λήπτη γίνεται σε πραγματικό χρόνο (ζωντανά), χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης σε χρόνο της επιλογής του, γεγονός που προσιδιάζει στη φυσική πρόσβαση στην εκδήλωση.
- Συνεπώς από τις 3.11.2020, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της αναφερθείσας κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/2.11.2020, και για όσο διάστημα διαρκεί το μέτρο της αναστολής προσέλευσης κοινού σε ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λόγω της νόσου COVID-19, τα εισιτήρια για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming) υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%.
Διαβάστε ακόμη
Stoferno.gr: Η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development