search icon

Οικονομία

Εύσημα από Κομισιόν για την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα

Μόνο 5 χώρες πέρασαν το δημοσιονομικό «κρας τεστ» του 2024 - Γαλλία, Ιταλία και άλλες 3 χώρες ζήτησαν παράταση προσαρμογής με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις σε φορολογία, αγορές και επαγγέλματα - Υπό παρακολούθηση όλη η Ευρωζώνη

«Μετεξεταστέες» και αντιμέτωπες με κίνδυνο συστάσεων ή επιβολής νέων μέτρων είναι πλέον από χθες, σχεδόν 1 στις 3 χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια των 20 από τα 21 κράτη – μέλη, τα οποία εξέτασε. «Έκοψε» μόνο την Ουγγαρία.

Στην πραγματικότητα όμως, ο νέος δημοσιονομικός «κορσές» (αύξηση καθαρών κρατικών δαπανών) δυσκόλεψε πολύ τα κράτη μέλη. Ωστόσο η Ελλάδα, παρότι έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ) περνά τις δημοσιονομικές «εξετάσεις» χωρίς συστάσεις και αστερίσκους, εξέλιξη που αναμένεται να εκτιμηθεί από τους Οίκους αξιολόγησης στις εκθέσεις τους για το 2025.

Τις εξετάσεις πέρασαν με «άριστα» μόνον 5 χώρες της ΕΕ: Ελλάδα, Κύπρος, Λετονία, Σλοβενία, Κροατία.

Αντιθέτως:

6 χώρες καταγράφουν υπέρβαση κρατικών δαπανών άνω των ορίων που έχουν τεθεί: Φινλανδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία.

5 χώρες ζήτησαν και πήραν πίστωση χρόνου (παράταση προσαρμογής σε 7 αντί 4 χρόνια), με τον όρο να λάβουν οι ίδιες πρόσθετα μέτρα για να πιάσουν τους στόχους: Γαλλία, Ιταλία, Φιλανδία, Ισπανία, Ρουμανία. Για παράδειγμα, η Ιταλία δεσμεύθηκε για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ.

5 χώρες δεν κατέθεσαν καν Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και πήραν πίστωση χρόνου, λόγω εκλογών και επικείμενης αλλαγής κυβέρνησης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Λιθουανία.

Τι προβλέπουν για Ελλάδα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ταυτόχρονα και την 5η μεταπρογραμματική Έκθεση για την Ελλάδα. Η ΕΕ προβλέπει ότι τα δημόσια οικονομικά πρόκειται να βελτιωθούν περαιτέρω και ο κρατικός προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός από το 2026 και μετά, παρά τις αυξλησεις μισθών και τις μειώσεις εισφορών του 2025.

Προβλέπει επίσης ότι η ελληνική οικονομία πρόκειται να παραμείνει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,1% πρώτο εξάμηνο του 2024, πολύ πάνω από το 0,5% που ήταν ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ.

Η κερδοφορία των τραπεζών παρέμεινε ισχυρή στο α΄εξάμηνο του 2024 κα αυτό βοήθησε στην βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών, επιτρέποντας την επαναφορά πληρωμής μερισμάτων.

Ωστόσο οι αβεβαιότητες παραμένουν, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η εξάρτηση από τις εισαγωγές. Ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται αλλά ανησυχία εκφράζεται για τις μισθολογικές πιέσεις (αυξήσεις μισθών). Η έλλειψη δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας επιβραδύνει τη μείωση της ανεργίας.

Δημόσιο χρέος

Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Παρά τις εξωτερικές προκλήσεις, η δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση είναι γενικά υγιής. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό (163,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023), αλλά αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φτάσει το 146,8% του ΑΕΠ έως το 2025 και να παραμείνει σε πτωτική τροχιά, υποστηριζόμενη από πρωτογενή πλεονάσματα και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Το 2024, τρεις βασικοί Οίκοι αξιολόγησης έθεσαν την Ελλάδα σε θετική προοπτική. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους, παρότι είναι ακόμη υψηλός ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ. Η Ελλάδα ζήτησε εκ νέου πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Μηχανισμού Διευκόλυνσης GLF. Φέτος, εξετάζει το ενδεχόμενο προπληρωμής οφειλών των ετών 2026-2028 ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ζήτησε να χρησιμοποιήσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ από το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης είναι χαμηλές για την περίοδο 2024-2026, χάρη στην στα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και τις προπληρωμές δανείων του GLF. Η αποπληρωμή κεφαλαίου για δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκίνησε το 2023, ενώ η αποπληρωμή των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα ξεκινήσει μόλις το 2034.

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στην αγορά και τακτικές επιτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων. Χάρη στις μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες της, τα χαμηλά επιτόκια και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας έχει περιορισμένη έκθεση σε πιθανή επιδείνωση της πρόσβασης στην αγορά και αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, στο περιβάλλον της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας κατά την περίοδο 2024-2026.

Διαβάστε ακόμη

Καλώδιο: Τα φρένα στο έργο και οι διαφωνίες με τους Κύπριους τινάζουν στον αέρα το χρονοδιάγραμμα

Τέσσερα κίνητρα-δέλεαρ για αγορές ακινήτων

Grand Hyatt: Oι επιδόσεις του 5άστερου της Συγγρού που περνά με 235 εκατ. στην «ομπρέλα» της ΗΙΡ των Blackstone και GIC

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version